Δραματική αύξηση νεκρών στη Μεσόγειο - Τριάντα φορές μεγαλύτερος αριθμός

22 Απριλίου 2015 11:42

Τριάντα φορές έχουν αυξηθεί οι νεκροί στη Μεσόγειο φέτος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν μετά τον θάνατο περίπου 800 ανθρώπων τα ξημερώματα της Κυριακής, στη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στη Μεσόγειο.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι το 2015, μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει 30 φορές περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπότε είχαν καταγραφεί μόλις 56 θάνατοι», είπε ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ, Τζόελ Μίλμαν. «Φέτος έχουμε ήδη φθάσει τους 1.750. Φοβούμαστε ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό θανάτων του 2014, που ήταν 3.279, και μπορούμε να φθάσουμε ακόμη και τις 30.000 ώς τα τέλη του χρόνου».

Σύμφωνα με τον ΙΟΜ, η τελευταία τραγωδία είναι μεν άνευ προηγουμένου, δεν είναι όμως μεμονωμένη, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας γενικότερης ανησυχητικής τάσης για όλο και πιο υπερφορτωμένα σκάφη. «Αν στο αλιευτικό που βούλιαξε υπήρχαν 800 άτομα, πέρυσι στο ίδιο αλιευτικό θα υπήρχαν 200», είπε ο Μίλμαν. «Αν υπάρχει πραγματική ένδεια σκαφών, θα κάνουν τέτοια πράγματα. Αν αυτό συμβαίνει, και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει, έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε ότι οι θάνατοι θα αυξηθούν αστρονομικά», προσέθεσε. «Θέλουμε να γίνει απόλυτα σαφές πόσο μεγάλη είναι η αύξηση».

Μεταξύ των 28 διασωθέντων που μεταφέρθηκαν στη Σικελία βρίσκονται και δύο άνδρες, τους οποίους οι υπόλοιποι υπέδειξαν ως πλήρωμα του σκάφους. Οι δύο συνελήφθησαν και σε βάρος τους άνοιξαν έρευνες για διευκόλυνση παράνομης διάσχισης συνόρων, φόνους εξ αμελείας και πρόκληση ναυαγίου.

Κάποιοι από τους επιζώντες επιβεβαίωσαν τις αρχικές πληροφορίες ότι το αλιευτικό βυθίστηκε όταν μετακινήθηκαν απότομα οι επιβάτες, προσθέτοντας όμως μία κρίσιμη λεπτομέρεια. Η αναταραχή και η απότομη κίνηση των στοιβαγμένων επιβατών έγινε αφότου το αλιευτικό είχε προσκρούσει στο «Κινγκ Τζέικομπ», το εμπορικό σκάφος που είχε προστρέξει σε βοήθεια. «Οι επιζώντες είπαν ότι ο καπετάνιος, ο διακινητής τους, δεν οδηγούσε καλά και έκανε μια λάθος κίνηση που οδήγησε το σκάφος να προσκρούσει στο μεγαλύτερο πλοίο», διευκρίνισε από τη Σικελία η εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σίμι.

Ο εισαγγελέας της Κατάνης, Τζοβάνι Σάλβι, ανακάλεσε προηγούμενες δηλώσεις περί απειρίας του πληρώματος του εμπορικού σε ζητήματα διασώσεων, τονίζοντας ότι τα μέλη του πληρώματος έκαναν τη δουλειά τους. Η Σάμι επαίνεσε το πορτογαλικό καράβι λέγοντας ότι είχε πραγματοποιήσει διασώσεις και στο παρελθόν. Οι επιζώντες κατάγονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και από το Μπανγκλαντές, πολλοί δε είναι στην εφηβεία. «Είναι πολύ μπερδεμένοι, ευάλωτοι και φοβισμένοι», είπε η Σάμι. Με εξαίρεση τους δύο κατηγορουμένους ως διακινητές, οι 26 επιζώντες μεταφέρθηκαν στο μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σικελίας, στην πρώην αμερικανική βάση Μίνεο.

Εν τω μεταξύ, οι απόπειρες διάσχισης συνεχίζονται. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 638 ανθρώπους σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις τη Δευτέρα και 446 ανθρώπους σε μία επιχείρηση την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Φόλκερ Τουρκ της UNHCR, «πάνω από το 50% αυτών που διέσχισαν πέρυσι τη Μεσόγειο ήταν άνθρωποι που χρειάζονταν την προστασία της διεθνούς κοινότητας, κυρίως Σύροι, Ερυθραίοι, Σομαλοί»

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos