Καμπανάκι για μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία παρόμοιο με αυτόν του 2011

13 Μαϊος 2015 11:47

Ανησυχία για έναν νέο καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, παρόμοιο με αυτόν του 2011, εκφράζουν Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι για πρώτη φορά εντόπισαν μικρές δονήσεις σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του βυθού του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στο Κιούσου.

Συνολικά οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας είχαν διάρκεια ενός μηνός. Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία το 2011 έζησε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της πρόσφατης Ιστορίας, όταν ένας σεισμός των 9 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά του Τοχόκου, προκαλώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας περίπου 16.000 ανθρώπους. Επίσης από εκείνο τον σεισμό προκλήθηκε και το ατύχημα με το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Ειρηνικός Ωκεανός
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τη χαμηλής έντασης σεισμική δραστηριότητα στον βυθό του Ειρηνικού εντόπισαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία μέτρησης, τα οποία καταγράφουν τον «θόρυβο» που κάνουν δύο τεκτονικές πλάκες όταν η μια προσκρούει πάνω στην άλλη.
Παρόμοιες δονήσεις είχαν καταγραφεί για αρκετό διάστημα πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου το 2011. Η ύπαρξη αυτών των δονήσεων είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, όμως αυτό που κατάφεραν οι ερευνητές για πρώτη φορά είναι να εντοπίσουν αυτές τις δονήσεις, να τις χαρτογραφήσουν και να τις συνδυάσουν με άλλα είδη «αργών σεισμών» που γίνονται παράλληλα.
Επιπλέον, η πιο σημαντική επιτυχία τους ήταν ότι κατάφεραν να βρουν μια κατεύθυνση προς την οποία «κινείται» αυτή η σεισμική δραστηριότητα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science και ευελπιστεί να προσφέρει μια σχετικά ακριβή μέθοδο πρόβλεψης των μεγάλων σεισμών.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos