Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το Ραμάντι του Ιράκ

19 Μαϊος 2015 11:06

Κάθε χαρτί που έχει στη διάθεση της ρίχνει στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) η κυβέρνηση του Ιράκ, μετά την κατάληψη της πόλης του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές, στέλνοντας για την ανακατάληψή της 3.000 άνδρες της σιιτικής πολιτοφυλακής «Λαϊκή Κινητοποίηση».


Παράλληλα με την κατάληψη θέσεων από τους σιίτες ανατολικά της πόλης, ύστερα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία έπληξε 19 φορές από αέρος θέσεις των ανδρών του ISIS, ενώ στη Βαγδάτη έφθασε χθες ο υπουργός Αμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεγκάν για συνομιλίες. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από την πτώση του Ραμάντι, όμως οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να συζητηθούν.

Η άτακτη φυγή των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας (που τις ακολούθησαν και 25.000 πρόσφυγες) από την πόλη του Ραμάντι τα τελευταία 24ωρα και η ταχύτατη προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι φέρονται να κινούνται προς τη βάση Χαμπανίγια την οποία υπερασπίζονται οι σιίτες πολιτοφύλακες, ντρόπιασε σύμφωνα με τους αναλυτές την ιρακινή κυβέρνηση, αποτελώντας πισωγύρισμα στην εκστρατεία της κατά του ISIS με δεδομένο ότι το Ραμάντι βρίσκεται μόλις 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.
Σε δηλώσεις στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερικ Σουλτς ανέφερε: «Δεν αρνείται κανείς ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση της εκστρατείας, αλλά κανείς δεν αρνείται επίσης ότι θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να ανακαταλάβουν το Ραμάντι». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, τόνισε σε δηλώσεις του «θα πάρουμε πίσω το Ραμάντι με τον ίδιο τρόπο που αργά αλλά σταθερά παίρνουμε πίσω το υπόλοιπο Ιράκ, με τις ιρακινές χερσαίες δυνάμεις και τη δύναμη αέρος της συμμαχίας».
Αμερικανοί
Αλλος ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι παρότι η χώρα του θα στηρίξει την προσπάθεια του Ιράκ να ανατρέψει την αρνητική γι' αυτό εξέλιξη στο Ραμάντι, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων γι' αυτό τον σκοπό.
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο που επικαλείται το Ρόιτερς, αυτό που χρειάζεται είναι «όσοι είναι στο Ιράκ να υπερασπιστούν το Ιράκ, στο τέλος τέλος είναι οι ίδιοι οι Ιρακινοί που πρέπει να το κάνουν αυτό. Πρέπει να θυμόμαστε ποιανού χώρα είναι και ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτήν. Δεν είναι οι ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση».
Από την πλευρά του το Ιράν είναι διατεθειμένο να βοηθήσει, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ανώνυμος σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οπως ανέφερε, «το Ραμάντι θα απελευθερωθεί, όπως συνέβη και με το Τικρίτ».
Την ίδια ώρα πάντως που το Ισλαμικό Κράτος εκκαθαρίζει το Ραμάντι από τους «αποστάτες» γεμίζοντας τους δρόμους με πτώματα, όπως λένε οι αναφορές, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν την ανάκριση της συζύγου του στελέχους του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Σαγιάφ, που πριν από δύο μέρες εκτελέστηκε από ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που έδρασαν σε συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την ανάκριση της Ουμ Σαγιάφ έχει αναλάβει ειδική ομάδα (HIG), η οποία αποτελείται από ειδικούς όλων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Στόχος είναι να λάβουν οι ΗΠΑ όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν από την Ουμ Σαγιάφ για θέματα που πιστεύεται ότι έχει γνώση, όπως είναι το θέμα των ξένων ομήρων.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία πραγματοποίησε εκτός από τα 19 πλήγματα στο Ιράκ άλλα έξι στη Συρία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χασάκα. Το δεύτερο μέτωπο αυτήν τη στιγμή στη Συρία είναι κοντά στο Ιντλίμπ, όπου το Μέτωπο Αλ Νούσρα μαζί με την ισλαμιστική ομάδα Αχράρ Αλ Σαμ προσπαθούν να καταλάβουν από τον συριακό στρατό τη βάση Μαστούμα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos