3 εκατομμύρια. παιδιά στη Γαλλία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

10 Ιουνίου 2015 11:39

«Γροθιά» για τη γαλλική κυβέρνηση και την κοινωνική της πολιτική ήταν η έκθεση της UNICEF, που αποκαλύπτει ότι ένα στα πέντε παιδιά στη Γαλλία ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.


Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, φτάνοντας τα τρία εκατομμύρια.
Oπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η UNICEF, από το 2008 μέχρι το 2012, στα παιδιά που ζουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες προστέθηκαν άλλα 440.000.
«Η έκθεσή μας είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι που θα πρέπει να πιέσει τις γαλλικές Αρχές να αναλάβουν επειγόντως αποτελεσματική δράση για κάθε παιδί» τόνισε η επικεφαλής της UΝΙCEF Γαλλίας, Μισέλ Μπαρζάκ. «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης, επειδή η φτώχεια εμποδίζει σε τεράστιο βαθμό την ανάπτυξή τους, τα καθιστά ευάλωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέτει το μέλλον τους σε κίνδυνο» σημειώνει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού.
Σοκ
Τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά για μια χώρα όπως η Γαλλία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης: σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2014 τουλάχιστον 30.000 δεν έχουν στέγη, ένας αριθμός που αυξήθηκε κατά 44% στο διάστημα από το 2001 μέχρι το 2012. Ακόμη, 140.000 εγκαταλείπουν το σχολείο κάθε χρόνο, ενώ το 28% των ανηλίκων από έξι έως 18 ετών κάνουν σκέψεις περί αυτοκτονίας. Το συγκεκριμένο εύρημα αναφέρεται σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014 σε 11.232 παιδιά. Ταυτόχρονα, στη σημερινή Γαλλία περίπου 10.000 παιδιά ζουν σε παραγκουπόλεις.
Πρόκειται κυρίως για παιδιά μεταναστών, τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο. «Η κατάσταση των ακηδεμόνευτων παιδιών που ζουν στις παραγκουπόλεις είναι απαράδεκτη» τονίζει η έκθεση της UNICEF, που υπογραμμίζει ότι «οι ανήλικοι αυτοί που στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και υφίστανται διακρίσεις, συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες παιδιών». Οπως δήλωσε η Μπαρζάκ, τα παιδιά αυτά παγιδεύονται σε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες ζουν, με αποτέλεσμα να πέφτουν εύκολα θύματα του εμπορίου λευκής σαρκός.
Η UΝΙCEF αναφέρει ότι, παρά τα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία, η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρείται καλή χώρα για να γεννηθεί και να μεγαλώσει κάποιος, σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, «η Γαλλία απέτυχε εν μέρει σε ό,τι έχει να κάνει με την παιδική και τη νεανική ηλικία. Δεν υπάρχει μια συνολική στρατηγική για τα παιδιά στη Γαλλία και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική κρατική πολιτική ή μηχανισμός που να διαχειρίζεται την παιδική και την εφηβική ηλικία» πρόσθεσε η επικεφαλής της UΝΙCEF Γαλλίας.
Ο Oργανισμός ευελπιστεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και σε σχέση με τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της ανεργίας. Oταν εξελέγη ο Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κάτι στο οποίο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Στη Γαλλία υπάρχουν 3,53 εκατομμύρια άνεργοι, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 10%, το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα.

 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos