Δολοφόνησαν τον γενικό εισαγγελέα της Αιγύπτου

30 Ιουνίου 2015 12:01

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, Χισάμ Μπαρακάτ, υπέκυψε χθες στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Καΐρου, όπου είχε μεταφερθεί με εσωτερική αιμορραγία μετά τη βομβιστική επίθεση που δέχθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.


Ο Χισάμ Μπαρακάτ, γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, υπέκυψε χθες σε νοσοκομείο του Καΐρου, όπου είχε μεταφερθεί με εσωτερική αιμορραγία ύστερα από βομβιστική επίθεση καμικάζι που δέχθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε
Πρόκειται για την πλέον σοβαρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο εναντίον υψηλόβαθμου αξιωματούχου μετά την απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών με μια επίθεση καμικάζι το 2013.
Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Ηλιούπολη του Καΐρου νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του στην αυτοκινητοπομπή του Μπαρακάτ, την ώρα που εκείνος έφευγε από το σπίτι του. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισχυρή έκρηξη και για αυτοκίνητα που φλέγονταν.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook η «Λαϊκή Αντίσταση της Γκίζας», μια ελάχιστα ως σήμερα γνωστή οργάνωση.
Στις 21 Μαΐου, ωστόσο, ο αιγυπτιακός κλάδος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους οπαδούς του να επιτεθούν σε δικαστές ως απάντηση στον απαγχονισμό προσώπων που είχαν καταδικασθεί για επιθέσεις για λογαριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Ο Μπαρακάτ είχε διοριστεί γενικός εισαγγελέας τον Ιούλιο του 2013 από την κυβέρνηση Μανσούρ, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι. Είχε ζητήσει να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία 15 εξεχόντων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και να συλληφθεί ο επικεφαλής τους, Μοχάμεντ Μπαντιέ, με την κατηγορία υποκίνησης βίας έξω από το αρχηγείο της προεδρικής φρουράς, όπου 51 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Στο μεταξύ στην Τυνησία, έπειτα από την επίθεση της Παρασκευής σε ξενοδοχείο η οποία προκάλεσε τον θάνατο 38 ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους ήταν Βρετανοί τουρίστες -την πλέον αιματηρή στην ιστορία της χώρας-, η τουριστική αστυνομία θα ενισχυθεί από αύριο με 1.000 ένοπλους πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας. Θα αναπτυχθούν «εντός και εκτός των ξενοδοχείων», στις παραλίες, στα τουριστικά μέρη και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Παράλληλα, η αστυνομία συνέλαβε μια ομάδα υπόπτων για συνεργασία με τον δράστη Σεϊφεντίνε Ρεζγκούι, ενώ οι αρχές εξετάζουν εάν ο τρομοκράτης είχε εκπαιδευθεί σε τζιχαντιστικά στρατόπεδα στη γειτονική Λιβύη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας για το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε πως «οι τζιχαντιστές στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας συνωμοτούν για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία και σε άλλες χώρες». Ανακοίνωσε επίσης ότι στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C17 της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στάλθηκε στην Τυνησία για να μεταφέρει τους Βρετανούς που τραυματίστηκαν στην επίθεση.
Τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία εξέφρασαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, που μετέβησαν στην Τυνησία για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτήν τη διεστραμμένη ιδεολογία που προκαλεί θάνατο και καταστροφή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
«Η αποφασιστικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία που θα έχουμε απέναντι σε αυτούς που διοργανώνουν επιθέσεις εναντίον μας. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, είμαστε αποφασισμένοι» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos