Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ

30 Ιουλίου 2015 16:22

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, είναι νεκρός εδώ και δύο χρόνια επιβεβαίωσαν χθες το απόγευμα οι μυστικές υπηρεσίες του Αφγανιστάν.


Νωρίτερα, ο Σαγέντ Ζαφάρ Χασεμί, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου, Ασράφ Γάνι, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ επιχειρούσε να διασταυρώσει τις επίμονες φήμες περί θανάτου του «μονόφθαλμου ιερέα» και στρατιωτικού ηγέτη του ισλαμικού φονταμενταλιστικού κινήματος, το οποίο μάχεται εδώ και 14 έτη τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

«Επιβεβαιώνουμε επισήμως ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο Αμπντούλ Χασίμπ Σεντίκι, εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας του Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι ο 53χρονος μουλάς Ομάρ απεβίωσε «υπό μυστηριώδεις συνθήκες» τον Απρίλιο του 2013 σε νοσοκομείο του Καράτσι, στο Νότιο Πακιστάν, όπου είχε εισαχθεί πάσχοντας από σοβαρό νόσημα. Η ταφή του έγινε στην επαρχία Ζαμπούλ του Νότιου Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Από την πλευρά των Ταλιμπάν δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση μέχρι χθες βράδυ. Ωστόσο, ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης του ισλαμικού κινήματος, ο οποίος βρίσκεται στο γειτονικό Πακιστάν, επιβεβαίωσε την πληροφορία, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς απεβίωσε ο ηγέτης των Ταλιμπάν, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως από τα τέλη του 2001, όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν ανετράπη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και τους Αμερικανούς.

Στρατιωτικός αξιωματούχος των νατοϊκών δυνάμεων, που παραμένουν στο Αφγανιστάν, διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα διαρροής των σχετικών πληροφοριών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, υπό τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, και των Ταλιμπάν, με αντικείμενο την ειρήνευση στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Διαμάχη για τη διαδοχή

Ο θάνατος του μουλά Ομάρ ενδέχεται να περιπλέξει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, σε μια περίοδο που οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος στο πεδίο του εμφυλίου πολέμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εσωτερική διαμάχη για τη διαδοχή του μουλά Ομάρ στους κόλπους των Ταλιμπάν. Μία φατρία φέρεται να επιθυμεί τη μεταβίβαση της ηγεσίας σε κάποιον από τους γιους του, ενώ μία άλλη ευνοεί τον πολιτικό ηγέτη του κινήματος, Αχτάρ Μοχάμαντ Μανσούρ, εκ των υποστηρικτών της ειρηνευτικής διαδικασίας. Λέγεται δε ότι και ο ίδιος ο Ομάρ, προτού πεθάνει, άφησε γραπτό σημείωμα με το οποίο δίνει τις ευλογίες του στους υποστηρικτές της προσπάθειας για συμβιβασμό με την Καμπούλ.

Προερχόμενος από τη φυλή των Παστούν και ταπεινής κοινωνικής καταγωγής, ο Ομάρ γεννήθηκε το 1960 σε χωριό της Κανταχάρ. Εχασε το ένα του μάτι από θραύσμα όλμου τη δεκαετία του 1980, πολεμώντας από τις γραμμές των «μουτζαχεντίν» τους Σοβιετικούς εισβολείς. Μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων, το 1989, επέστρεψε στην Κανταχάρ ως ιεροκήρυκας και διευθυντής θεολογικής σχολής, η οποία εξελίχθηκε στον βασικό πυρήνα του κινήματός του – «Ταλιμπάν» σημαίνει κυριολεκτικά σπουδαστές. Τον Σεπτέμβριο του 1996, οι Ταλιμπάν, υποστηριζόμενοι από μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας, κατέλαβαν την εξουσία, δολοφονώντας άγρια τον πρόεδρο της χώρας, Νατζιμπουλάχ.

Το ίδιο έτος, έφτασε στο Αφγανιστάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, έχοντας εξοριστεί, κατόπιν πιέσεων της Σαουδικής Αραβίας, από το Σουδάν. Ο μουλάς Ομάρ τού προσέφερε άσυλο και παντρεύτηκε, δύο χρόνια αργότερα, μία από τις κόρες του. Αυτή η σχέση προκάλεσε την αμερικανική εισβολή και την ανατροπή των Ταλιμπάν, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από την Αλ Κάιντα.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos