Μάρτιν Βίντερκορν: Ο ισχυρός άνδρας της VW στο μάτι του κυκλώνα

23 Σεπτεμβρίου 2015 13:17

Την μεγαλύτερη απειλή για την ίδια της την ύπαρξη αποτελεί για την Volkswagen το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη και έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου στο χείλος της καταστροφής.

Η γερμανική εταιρία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, μετά την παραδοχή της ότι χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό σε 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματα, προκειμένου να παραποιήσει τα στοιχεία για την εκπομπή ρύπων, τα οποία στις μετρήσεις εμφανίζονταν χαμηλότερα σε σχέση με όταν τα αυτοκίνητα έβγαιναν στους δρόμους.

Εκτός όμως από την ίδια την εταιρία, της οποία η παγκόσμια φήμη κινδυνεύει να σπιλωθεί ανεπανόρθωτα, εν μέσω μιας σφοδρότατης «καταιγίδας» έχει βρεθεί και ο μέχρι πρότινος πανίσχυρος άνθρωπος που κρατά τα ηνία της, ο Γερμανός, Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος πλέον έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με ένα από τα πλέον πολύκροτα σκάνδαλα του κλάδου.

Με τις ετήσιες απολαβές του να φτάνουν τα 16 εκατομμύρια ευρώ, ο Βίντερκορν αποτελεί αυτή την στιγμή τον καλύτερα αμειβόμενο εκτελεστικό διευθυντή στην Γερμανία. Η θέση του στην κορυφή της ιεραρχίας της Volkswagen, την οποία κατάφερε να κερδίσει μετά από ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με τον μέχρι πρότινος μέντορά του, Φέρντιναντ Πιχ, εθεωρείτο ασφαλής μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου. Μάλιστα, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου είχε αποφασίσει την επέκταση της παραμονής του στην ηγεσία της εταιρίας, η οποία έληγε το 2016, έως το 2018, ενώ απολάμβανε την αμέριστη εμπιστοσύνη και στήριξη της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Φιλόδοξος και αποφασιστικός, αποτελούσε κεντρικό πρόσωπο στις εκθέσεις αυτοκινήτων, δηλώνοντας μάλιστα το 2013 στο Ντιτρόιτ ότι η VW δεν σκοπεύει να «κατεβάσει ταχύτητα» στην μάχη για άνοδο στην αμερικανική αγορά, παρά τις «δύσκολες εποχές», όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Αξιωματούχοι της εταιρίας τον χαρακτηρίζουν ως έναν άνθρωπο με εμμονή στην λεπτομέρεια, όσον αφορά τεχνολογικά θέματα. Συνοδευόμενος πάντα από μέλη του προσωπικού στις επιθεωρήσεις του, ήταν γνωστός για την λεπτομερέστατη παρατήρηση κάθε αυτοκινήτου, από τον τύπο τροχών που χρησιμοποιούταν, μέχρι τους συνδυασμούς χρωμάτων στο εσωτερικό του.

«Ηταν σαν τον στρατηγό που επιθεωρούσε τα στρατεύματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά στέλεχος της εταιρίας.

Ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια του συγκέντρωσε με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Porsche. Η τελευταία ξεκίνησε το 2005 ένα σχέδιο προκειμένου να κατακτήσει την VW, ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, κατέληξε να εξαγοράζεται από αυτή, σε μια επιτυχία που διασφάλισε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του Βίντερκορν.

Ολα αυτά όμως μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου, το οποίο, δεδομένης και της ιδιαίτερα «προσωποκεντρικής» στρατηγικής που χαρακτηρίζει την VW, θεωρείται απίθανό πως θα αφήσει εκτός κάδρου τον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της. Και μάλιστα από τη στιγμή που, στον απόηχο του τεράστιου θορύβου που έχει ξεσπάσει, φαίνεται ότι χάνει και τους παραδοσιακούς του συμμάχους.

«Δεν θα ήθελα να προκαταβάλω καμία συζήτηση για το μέλλον και πιθανές συνέπειες των εξελίξεων», δήλωσε ο Στέφαν Βιλ, προωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, ερωτώμενος για το μέλλον του Βίντερκορν την Τρίτη.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos