Μαρτυρίες πανικού από τη Μέκκα: «Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο για να αναπνεύσει»

25 Σεπτεμβρίου 2015 13:16

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων από το πολύνεκρο ποδοπάτημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου 717 άνθρωποι βρήκαν χθες φρικτό θάνατο. Ήδη έχει ξεκινήσει μπαράζ αλληλοκατηγοριών μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Σε μια απόπειρα αναζήτησης ευθυνών, ο βασιλιάς της χώρας διέταξε έρευνα για τους κανόνες ασφαλείας, την ώρα που οι μάρτυρες κατηγορούν τις αρχές και την αστυνομία, ενώ ευθύνες στη Σ. Αραβία επιρρίπτει και ο αγιατολάχ Χαμεϊνί του Ιράν, κάνοντας λόγο για τερατώδη λάθη.


Το ετήσιο ιερό προσκύνημα (hajj) των μουσουλμάνων στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου συρρέουν 2 εκατομμύρια πιστοί, βάφτηκε χθες με αίμα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, επικράτησε πανικός όταν ένα κύμα προσκυνητών συγκρούστηκε με ένα άλλο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, κοντά στο σημείο του συμβολικού λιθοβολισμού του διαβόλου, στην Μίνα, έξω από την Μέκκα.
Το αποτέλεσμα ήταν 717 άνθρωποι να βρουν φρικτό θάνατο και άλλοι 863 να τραυματιστούν.
Ο βασιλιάς Σαλμάν έχει διατάξει αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας και βελτίωση της οργάνωσης, με την σύσταση επιτροπής για την έρευνα των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το πιο αιματηρό συμβάν κατά το ιερό προσκύνημα, εδώ και 25 χρόνια.
Ο υπουργός υγείας της Σ. Αραβίας, επέρριψε ευθύνες στους πιστούς, δηλώνοντας ότι το δυστύχημα συνέβη επειδή πολλοί προσκυνητές ήταν «απείθαρχοι» και δεν σεβάστηκαν χρονοδιαγράμματα και οδηγίες για την μετακίνηση που είχαν δώσει οι αρχές:
Μαρτυρίες πανικού από τη Μέκκα: «Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο για να αναπνεύσει»
«Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα. Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών» τόνισε και υποσχέθηκε ταχύτατη έρευνα.
«Η αστυνομία δεν είχε ιδέα από οργάνωση»
Ωστόσο οι μάρτυρες έχουν διαφορετική άποψη και κατηγορούν την αστυνομία, σημειώνοντας ότι φάνηκε να αδυνατεί να οργανώσει όλο αυτό το πλήθος.
Μαρτυρίες πανικού από τη Μέκκα: «Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο για να αναπνεύσει»
Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι όλες οι είσοδοι και έξοδοι για τον καταυλισμό των προσκυνητών ήταν κλειστές, ενώ σύμφωνα με 45χρονο Λίβυο που κατάφερε να επιβιώσει, οι αστυνομικοί «φάνηκαν άπειροι, δίχως γνώση της περιοχής και του οδικού δικτύου».
Άλλος μάρτυρας, ο 39χρονος Αιγύπτιος, Μ. Χασάν εξέφρασε την ανησυχία του ότι παρόμοιο περιστατικό θα μπορούσε να συμβεί ξανά, σημειώνοντας: «Απλώς έβλεπες στρατιώτες συγκεντρωμένους σε ένα μέρος, δίχως να κάνουν τίποτα».
Μαρτυρίες πανικού από τη Μέκκα: «Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο για να αναπνεύσει»
«Θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει έναν δρόμο για αυτούς που προσέρχονται και άλλον για αυτούς που επιστρέφουν. Αν ένας αστυνομικός ήταν στην αρχή κάθε δρόμου για να οργανώνει τους προσκυνητές, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί» λέει ο Αιγύπτιος Αχμέντ, ο οποίος εκφράζει την μεγάλη ενόχλησή του για την συμπεριφορά των ανδρών ασφαλείας που τον προσέβαλαν όπως λέει «λόγω της εθνικότητάς του», καλώντας τον να αναγνωρίσει ένα «αιγυπτιακό πτώμα».
«Οι ένας πατούσε πάνω στον άλλο για να παρει ανάσα»
Μαρτυρίες πανικού από τη Μέκκα: «Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο για να αναπνεύσει»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για τον πανικό και το χάος που επικράτησε την στιγμή του δυστυχήματος, την ώρα που στην περιοχή ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 46 βαθμούς Κελσίου.
«Είδα έναν να παραπατά πάνω από κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι και πάνω από αυτόν να πέφτουν άλλοι. Ο κόσμος σκαρφάλωνε ο ένας πάνω στον άλλο, απλώς για να αναπνεύσει» λέει ο Αιγύπτιος Αμπντουλάχ Λορφι.
«Πτώματα εκτείνονταν όσο μπορούσαν να διακρίνουν τα μάτια μου» μεταδίδει δημοσιογράφος του BBC.
Μαρτυρίες πανικού από τη Μέκκα: «Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο για να αναπνεύσει»
Μένεα κατά της Σαουδικής Αραβίας πνέει και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί κάνοντας λόγο για λανθασμένους χειρισμούς και τεράστια ευθύνη του Ριάντ την οποία οφείλει να αποδεχθεί. Το Ιράν θρηνεί 95 πολίτες του που σκοτώθηκαν κατά το τρομακτικό ποδοπάτημα.
Προσευχή του Πάπα για τους νεκρούς
Στην τραγωδία που σημειώθηκε στη τη Μέκκα, αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο κατά την απογευματινή λειτουργία στον καθεδρικό ναό St. Patrick's στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης.
Αφού εξέφρασε την θλίψη του και την εγγύτητα που νιώθει για τα θύματα της τραγωδίας στη Μέκκα, ο Αργεντινός Πάπας σημείωσε:
«Σε αυτή τη στιγμή προσευχής, ενώνομαι μαζί με όλους σας σε μια προσευχή στο Θεό, τον Πατέρα μας, τον Παντοδύναμο και Ελεήμονα».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos