Σκάνδαλο Volkswagen: 2,2 εκατ. αυτοκίνητα σε Γαλλία και Βρετανία με το «αμαρτωλό λογισμικό»

30 Σεπτεμβρίου 2015 19:44

Περίπου 2,2 εκατ. αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ σε Γαλλία και Βρετανία είναι εξοπλισμένα με το «αμαρτωλό» λογισμικό που επιτρέπει την εξαπάτηση κατά τους ελέγχους εκπομπής ρύπων, την ώρα που στη Νότια Κορέα κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, πάντως, επιμένει ότι το σκάνδαλο δεν βλάπτει την οικονομία της χώρας του.

 

Περίπου 1.000.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία και άλλα 1.189.000 στην Βρετανία (μεταξύ των οποίων μοντέλα της VW, Audi, Skoda και Seat) διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν το αμαρτωλό λογισμικό.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους πελάτες για το πως μπορούν να «διορθώσουν» τα οχήματά τους «στο άμεσο μέλλον».

Την ίδια ώρα στη Νότια Κορέα, όπου κυκλοφορούν περίπου 59.000 αυτοκίνητα με το εν λόγω λογισμικό, κατατέθηκαν οι πρώτες δύο αγωγές από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της Volkswagen και δεκάδες θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από δικηγορική εταιρεία στη Σεούλ.

«Οι πελάτες μας δεν θα είχαν ποτέ αγοράσει Volkswagen, εάν εγνώριζαν τα πραγματικά αποτελέσματα των ελέγχων εκπομπής ρύπων», δήλωσε εκπρόσωπος της Barun Law, ο οποίος θεωρεί ότι η συμπεριφορά της εταιρείας συνιστά αισχροκέρδεια.

Αναμένεται ότι οι ενάγοντες θα ζητήσουν την ακύρωση της αγοράς του αυτοκινήτου τους, επιστροφή του τιμήματος, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος.

«Εγκληματική η δράση όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές θα εφαρμοσθούν στον όμιλο Volkswagen, έπειτα από το σκάνδαλο Dieselgate.

«Στο τέλος, τίποτε δεν θα θυμίζει την παλιά VW», είπε ο Σόιμπλε σε τοπική γερμανική εφημερίδα αρνούμενος ότι το σκάνδαλο απειλεί τη γερμανική οικονομία ή τη Γερμανία ως επενδυτικό προορισμό. «Θα βγούμε ισχυρότεροι από αυτή την κρίση. Διδασκόμαστε από τις κρίσεις» σημείωσε.

Παράλληλα, ο 'Ολαφ Λίες, μέλος του συμβουλίου εποπτείας της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στη βόρεια Γερμανία δήλωσε ότι τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του επίμαχου λογισμικού παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων με το οποίο εξοπλίστηκαν οι κινητήρες ντίζελ εκατομμυρίων οχημάτων του ομίλου Volkswagen «έδρασαν με τρόπο εγκληματικό και πρέπει να αναλάβουν την προσωπική ευθύνη».

«Έγινε τεράστια ζημιά γιατί εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Volkswagen. Θα έχουμε σίγουρα πολλούς ανθρώπους που θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις. Πρέπει να ανακαλέσουμε πολλά οχήματα και αυτό πρέπει να γίνει πράγματι γρήγορα» υπογράμμισε.

Ο γερμανικός όμιλος, αντιμέτωπος με τις καταστροφικές συνέπειες της υπόθεσης του παραποιημένου λογισμικού που δίνει πλαστά αποτελέσματα στους ελέγχους αντιρύπανσης, ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα για την ανάκληση των εκατομμυρίων οχημάτων που έχουν εξοπλιστεί με το συγκεκριμένο λογισμικό.

«Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών θα ενημερωθούν εντός των προσεχών ημερών και μηνών» ανακοίνωσε ο όμιλος. «Όλες οι μάρκες αυτοκινήτων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή θα δημιουργήσουν εθνικές σελίδες στο διαδίκτυο, όπου οι πελάτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτω».

Η εισαγγελία του Μπρούνσβικ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διενέργεια προανάκρισης για απάτη σε βάρος του Μάρτιν Βίντερκορν, του διευθύνοντα συμβούλου της Volkswagen που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του σκανδάλου των παραποιημένων κινητήρων ντίζελ.

Ο Λίες δήλωσε ότι το συμβούλιο εποπτείας της Volkswagen δεν γνώριζε την υπόθεση παρά λίγο καιρό πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, όταν αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν δημόσια την εταιρία για απάτη. Πρόσθεσε ότι τώρα προτεραιότητα της εταιρίας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

«Ντρέπομαι που οι άνθρωποι στην Αμερική οι οποίοι αγόραζαν τα αυτοκίνητά μας με πλήρη εμπιστοσύνη έχουν τόσο απογοητευτεί».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos