Οργή για τους 13 νέους νεκρούς στις ΗΠΑ - Ποιος ήταν ο μακελάρης

02 Οκτωβρίου 2015 10:11

Σοκ αλλά και τεράστιος θυμός επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά και τη νέα τραγωδία σε πανεπιστήμιο, αυτή τη φορά στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ της πολιτείας Όρεγκον, κατά την οποία 13 νέοι άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και 20 περίπου τραυματίστηκαν. Νεκρός και ο 26χρονος που άνοιξε πυρ, ενώ θυμωμένος έκανε δηλώσεις μετά το μακελειό και ο Μπάρακ Ομπάμα.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί (ώρα ΗΠΑ) όταν ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ, εισέβαλε με βαρύ οπλισμό σε αίθουσα του κολεγίου και άρχισε να πυροβολεί. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πρώτα άνοιξε πυρ κατά του καθηγητή και στη συνέχεια στράφηκε στους φοιτητές. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε άλλες αίθουσες, καθώς αστυνομικοί ανέφεραν ότι θύματα εντοπίστηκαν σε διαφορετικά κτίρια. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης εκτέλεσε μεθοδικά τα θύματά του περνώντας από τάξη σε τάξη και ανοίγοντας πυρ.

 

«Προς το παρόν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των δέκα νεκρών» και επτά τραυματιών δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Τζον Χάνλιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο δράστης της επίθεσης περιλαμβάνεται στους δέκα νεκρούς. Αξιωματούχοι της κομητείας ωστόσο κάνουν λόγο για 13 νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες, έξι από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο σερίφης αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη. «Δεν θα με ακούσετε να προφέρω το όνομά του. Δεν θα του δώσω την αναγνώριση που αναμφίβολα αναζητούσε πριν διαπράξει αυτή την τρομακτική πράξη», εξήγησε.

Ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της νέας αιματηρής επίθεσης, έμενε με τη μητέρα του σε ένα διαμέρισμα κοντά στο κολέγιο.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το όνομα του δράστη, ο οποίος δεν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα και ήταν κάτοικος της περιοχής. Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά, αλλά η πρόχειρη έρευνα στο blog που διατηρούσε δείχνει ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες αντίστοιχων επιθέσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές του CBS News, τέσσερα όπλα βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης, τρία πιστόλια και ένα τουφέκι. Ο σερίφης Χάνλιν διευκρίνισε ότι ο δράστης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία, στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Αν και η αστυνομία επισήμως μιλάει για 10 νεκρούς, αξιωματούχοι της κομητείας κάνουν λόγο για 13 νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες, έξι από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αυτόπτης μάρτυρας 18χρονη Κόρτνει Μουρ στην τοπική εφημερίδα News-Review, ο δράστης ζήτησε από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο του πανεπιστημίου να σηκωθούν όρθιοι και να δηλώσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω πριν αρχίσει να πυροβολεί. Μια άλλη μάρτυρας είπε στο CNN, «την ώρα που ξαναγέμιζε το όπλο, διέταξε τους φοιτητές να σηκωθούν όρθιοι και ρωτούσε ποιοι είναι χριστιανοί. Σηκωθείτε, είπε, αν είστε χριστιανοί, σε περίπου ένα δευτερόλεπτο θα δείτε τον Θεό».

Νεοναζί και υποστηρικτής του IRA ο νεκρός δράστης
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ταυτότητα του δράστη, 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ έμενε με τη μητέρα του σε ένα διαμέρισμα κοντά στο κολέγιο.

«Ορισμένοι από εσάς είστε εντάξει. Μην πάτε στο σχολείο αύριο αν είστε στα βορειοδυτικά. Τα όσα θα συμβούν θα ανέβουν αύριο το πρωί. Αντίο space robots» φέρεται να έγραψε ο 26χρονος λίγες ώρες πριν το μακελειό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον φέρνουν να είναι οπαδός του IRA, ενώ ηλεκτρονικό του αποτύπωμα τον θέλει να είχε προαναγγείλει την φρικτή του πράξη στον ιστότοπο 4chan.

Επιπλέον, τρεις ημέρες πριν από την υπόθεση είχε ανεβάσει μέσω λογαριασμού του το βίντεο του BBC «Surviving Sandy Hook», ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο μακελειό του 2012 στο σχολείο του Κονέκτικατ.

Ομπάμα: Δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς
Μιλώντας κυρίως χωρίς σημειώσεις, ο Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το νέο μακελειό ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα. «Όπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν», τόνισε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα «έχει αρρώστημένο μυαλό», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γή που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γή που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες».

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε», είπε, και ζήτησε από τους αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπυ των οπλοκατόχων αντιπροσωπεύει τις απόψεις τους. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν (πολιτεία Κονέτικατ, 2012) που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν. Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους.

Ο ίδιος ο σερίφης της κομητείας του Ντάγκλας, ο Τζον Χάνλιν , ο οποίος είναι επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα, περιλαμβάνεται στους εκατοντάδες σερίφηδες της χώρας που έχουν ταχθεί κατά της εισαγωγής οποιασδήποτε νέας νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο σερίφης, που δεν ήθελε να προφέρει το όνομα του δράστη, είχε απευθύνει πριν από δύο χρόνια επιστολή προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην οποία έγραφε ότι ο έλεγχος των όπλων δεν είναι η λύση για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, όπως οι επιθέσεις στα σχολεία και οι ομαδικές δολοφονίες και είχε δηλώσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να μην εφαρμόσει στη δική του κομητεία νονμοθεσία που θα περιορίζει την οπλοκατοχή.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos