400.000 προσφυγόπουλα στην Τουρκία δεν πηγαίνουν σχολείο

09 Νοεμβρίου 2015 16:42

Περισσότερα από 400.000 παιδιά Σύρων προσφύγων στην Τουρκία δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της αδυναμίας τους χειρισμού της τουρκικής γλώσσας, όπως και της έλλειψης μέσων, ένα φαινόμενο που συμβάλλει στην αύξηση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σε έκθεσή της συνολικά 61 σελίδων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση καλεί την τουρκική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της να καταβάλουν γρήγορα προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό των παιδιών από την Συρία που πηγαίνουν σχολείο.

 

«Με τη μη παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των Σύρων εκτίθεται μια ολόκληρη γενιά σε μεγάλους κινδύνους», σημειώνει μια από τους συντάκτες της έκθεσης, η Στέφανι Γκι.

«Αν δεν έχουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι Σύροι πρόσφυγες μέσα στην απελπισία τους μπορεί να αποφασίσουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να επιστρέψουν στη Συρία ή να αποφασίσουν μια επικίνδυνη έξοδο προς την Ευρώπη», προσθέτει η ίδια σε ανακοίνωση της HRW.

Με την πολιτική της των «ανοιχτών πυλών», η Τουρκία έχει δεχθεί επισήμως από το 2011 περίπου 2,2 εκατομμύρια Σύρους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Από αυτούς μόνον 250.000 ζουν σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προτιμήσει να εγκατασταθούν στις πόλεις της χώρας, όπου οι περισσότεροι ζουν υπό συνθήκες πολύ μεγάλης αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία επικαλείται η HRW, μόνον 212.000 από τα 708.000 παιδιά σχολικής ηλικίας από τη Συρία γράφτηκαν σε τουρκικά δημόσια σχολεία το 2014-2015.

Για να επιζήσουν, πολλά παιδιά από τη Συρία αναγκάζονται να προσφύγουν στην επαιτεία ή στην παράνομη εργασία με αμοιβές της πείνας.

Οι αρχές της Άγκυρας χορήγησαν επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2014 στα παιδιά από τη Συρία πρόσβαση στο σχολικό σύστημα της Τουρκίας, αλλά η ενσωμάτωσή τους παραμένει περιορισμένη, κυρίως λόγω της έλλειψης γνώσης της γλώσσας, της έλλειψης μέσων, όπως και πληροφόρησης, αλλά και της απόρριψής τους από ένα μέρος του τουρκικού πληθυσμού, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η UNICEF υπολογίζει σε σχεδόν 3 εκατομμύρια τα παιδιά από τη Συρία, εντός και εκτός της χώρας αυτής, που δεν πηγαίνουν σχολείο εξαιτίας του πολέμου. Εδώ και πολλούς μήνες, πολλοί Σύροι εγκαταλείπουν τις ακτές της Τουρκίας, συχνά υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες, για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και να εισέλθουν στην ΕΕ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos