Ιράν: Οι Αμερικανοί μας προκάλεσαν-Ακόμη ανακρίνονται οι συλληφθέντες

13 Ιανουαρίου 2016 11:23

«Συγγνώμη» φέρεται να ζήτησαν οι ΗΠΑ από το Ιράν, μετά το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε όταν η Τεχεράνη συνέλαβε 10 Αμερικανούς ναύτες που εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Σύγχυση επικρατεί σε σχέση με την τύχη των συλληφθέντων, αφού αρχικά το Ιράν δεν επιβεβαίωσε ότι θα απελευθερωθούν «σύντομα», ωστόσο στην συνέχεια φάνηκε να αποδίδει την παραβίαση των χωρικών υδάτων σε βλάβη του συστήματος πλοήγησης.

Ο Ιρανός ναύαρχος Αλί Φανταβί, ανέφερε ότι μετά τη σύλληψη των αμερικανών ναυτικών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ (USS Harry S. Truman) ενήργησε «κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο» και επεσήμανε ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, προειδοποιώντας ότι το Ιράν θα δράσει αναλόγως αν διαπιστώσει ότι η παραβίαση έγινε για κατασκοπευτικούς λόγους και δεν ήταν ατύχημα.

 

«Οι Αμερικανοί ναύτες ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε», δήλωσε αρχικά ο Φανταβί.

Αργότερα ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι «έπειτα από εξέταση, αποκαλύφθηκε ότι η είσοδος των αμερικανών ναυτικών στα ιρανικά χωρικά ύδατα οφείλεται σε βλάβη του συστήματος πλοήγησης. Το θέμα βαίνει προς επίλυση. Η τελική διαταγή θα εκδοθεί σύντομα και πιθανότατα θα απελευθερωθούν».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι Aμερικανοί ναυτικοί που έχουν συλληφθεί (9 άνδρες και 1 γυναίκα) «βρίσκονταν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επικοινώνησε με τον Ιρανό ομολόγό του Ζαρίφ και σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φανταβί:

«Ο Ζαρίφ υιοθέτησε σκληρή στάση, αφού οι ναυτικοί παραβίασαν τα ιρανικά χωρικά ύδατα και απαίτησε από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη. Αυτό έγινε...και το ναυτικό, ακολουθώντας την ιεραρχία θα δράσει άμεσα ανάλογα με τις εντολές που θα λάβει».

Πάντως η Ουάσινγκτον μέχρις στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ζήτησε συγγνώμη από την Τεχεράνη.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos