Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες κρούσματα του ιού Ζίκα

28 Ιανουαρίου 2016 10:38

Eξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Ζίκα, που προκαλεί μικροκεφαλία στα έμβρυα, καθώς εντοπίστηκε ένα κρούσμα στη Δανία. Πρόκειται για έναν τουρίστα ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Νότια και Κεντρική Αμερική. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές του Ελσίνκι ανακοίνωσαν ότι ένας Φινλανδός τουρίστας είχε προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις Μαλδίβες, το περασμένο καλοκαίρι, ενώ από το ιό νοσούν και πέντε Πορτογάλοι.

Ειδικότερα, οι Αρχές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ορχους ανακοίνωσαν ότι ο Δανός ασθενής εμφάνισε πυρετό, κεφαλαλγία και μυαλγία, και, έπειτα από τα διαγνωστικά τεστ, διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό. Τονίζεται, ωστόσο, ότι υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος μετάδοσής του στη Δανία, καθώς δεν ζει εκεί το κουνούπι ξενιστής.

 

Ο ιός έκανε την εμφάνισή του και στην Πορτογαλία, όπου ο υγειονομικός φορέας ανακοίνωσε ότι πέντε Πορτογάλοι προσβλήθηκαν από αυτόν μετά το ταξίδι τους στη Βραζιλία, ενώ πιθανόν να προσβλήθηκε και ένας ακόμα τουρίστας που πρόσφατα επέστρεψε από την Κολομβία. Γενικά, οι Αρχές αναμένουν τον εντοπισμό περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να πιστεύουν ότι ο ιός θα εξαπλωθεί στη Γηραιά Ηπειρο. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για επιτάχυνση της έρευνας του επικίνδυνου μικροοργανισμού και για ενίσχυση των προσπαθειών για ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών διαγνωστικών τεστ, εμβολίων και θεραπευτικών μέσων εναντίον του ιού.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τους ειδικούς επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης, των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Την Τρίτη, μάλιστα, ο τελευταίος οργανισμός εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τις εγκύους, όπως, εξάλλου, και τις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, με την οποία τους συνιστά να αποφύγουν 24 περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos