Ρωσικό SOS για τη χρήση χημικών από τζιχαντιστές

02 Μαρτίου 2016 11:16

Εμφύλιος αλλά και διεθνής, συμβατικός αλλά και... πολύπλευρα τοξικός, ο πόλεμος στη Συρία δείχνει πλέον να οδεύει δειλά δειλά προς εκτόνωση, αφήνοντας ωστόσο πίσω του εύθραυστες ισορροπίες και υφέρπουσες χημικές απειλές ως παρακαταθήκες αστάθειας.


Καταγγελίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ

Οι εχθροπραξίες μπορεί να έχουν περιοριστεί σημαντικά (αλλά όχι ολοκληρωτικά) στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάπαυσης του πυρός, καθώς πλέον σχεδόν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, του Ασαντ συμπεριλαμβανομένου, δηλώνουν στη θεωρία ότι επιθυμούν την ειρήνευση.

Πίσω στο έδαφος ωστόσο και πέρα από τις όποιες εξελίξεις στο μέτωπο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων (που αναμένεται να κάνουν επανεκκίνηση στις 9 Μαρτίου), ο πόλεμος της Συρίας δείχνει να έχει θρέψει και μια σειρά από απειλές, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος μάλιστα να ξαναχτυπήσουν στο κοντινό μέλλον σε άλλες χώρες.

Μιλώντας χθες από το βήμα της διεθνούς Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό (CD) στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι υπάρχει πλέον «αυξημένος κίνδυνος» οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να προχωρήσουν σε επιθέσεις με χημικά όπλα γενικότερα στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα σε χώρες όπως είναι η Λιβύη και η Υεμένη. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χημική τρομοκρατία αναδύεται όχι ως αφηρημένη απειλή, αλλά ως επικίνδυνη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», διακήρυξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, επικαλούμενος τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι το ISIS και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις με χημικά σε Συρία και Ιράκ.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, τα λόγια του Λαβρόφ θα μπορούσε ίσως να τα αποκηρύξει κανείς ως προπαγάνδα που στόχο έχει την «αθώωση» του Μπασάρ αλ Ασαντ (τον οποίο το Ισραήλ μόλις χθες κατηγόρησε για νέες επιθέσεις με χημικά). Υπενθυμίζεται ότι ο Σύρος πρόεδρος είχε κατηγορηθεί τον Αύγουστο του 2013 για τους θανάτους περίπου 1.400 ανθρώπων από χημικά σε προάστια της Δαμασκού. Το συριακό καθεστώς ουδέποτε αποδέχθηκε τις κατηγορίες. Υπέκυψε ωστόσο στις διεθνείς πιέσεις, με αποτέλεσμα να ανοίξει στην πορεία τότε ο δρόμος για την απομάκρυνση και καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου. Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ επισήμως ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2014, με την Ουάσιγκτον να πανηγυρίζει. Σήμερα, ωστόσο, και με τα δεδομένα να έχουν πλέον αλλάξει πλήρως στο μέτωπο της Συρίας, είναι πολλοί εκείνοι που προειδοποιούν ότι η χημική απειλή έχει πια μεταφερθεί στα χέρια των τζιχαντιστών.

Αξιωματούχοι
Δεν είναι μόνο η Μόσχα που υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Το ίδιο κάνουν πλέον και οι Αμερικανοί. Ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (National Intelligence), δήλωσε πρόσφατα ότι οι τζιχαντιστές έχουν χτυπήσει με χημικά όπλα σε Ιράκ (Ιρακινό Κουρδιστάν) και Συρία. Στο ίδιο πνεύμα και ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν επιβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές είναι πλέον σε θέση να παράγουν περιορισμένες ποσότητες χημικών (αερίων μουστάρδας και χλωρίου). Υπάρχουν μάλιστα και καταγγελίες ότι οι μαχητές του ISIS προμηθεύονται υλικά για την παρασκευή των χημικών τους όπλων... μέσω Τουρκίας, με το καθεστώς Ερντογάν να κάνει τα στραβά μάτια.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο στρατός του Ιράν βγήκε προχθές στην Τεχεράνη και παρουσίασε σε επίσημη τελετή... μια νέα γενιά στολών χημικού πολέμου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos