Ο ραδιενεργός εφιάλτης συνεχίζεται στη Φουκουσίμα

11 Μαρτίου 2016 10:08

Ηταν 11 Μαρτίου 2011 και τρεις παρά τέταρτο το μεσημέρι, όταν η βορειανατολική Ιαπωνία ταρακουνήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα από τότε που κρατούνται σχετικά αρχεία.


Ο εφιάλτης όμως μόλις άρχιζε: μία ώρα σχεδόν μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, το πρώτο τσουνάμι, ύψους 20 μέτρων, χτύπησε την ακτή, σαρώνοντας στο πέρασμά του ανθρώπους, κτίρια, αυτοκίνητα. Γρήγορα χτύπησε και τον 10 μέτρων τοίχο του πυρηνικού εργοστασίου της TEPCO στη Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γεννήτριες εκτάκτου ανάγκης που βρίσκονταν στο υπόγειο και να σταματήσει η λειτουργία των συστημάτων ψύξης. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας κατέρρευσε και τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στον αέρα και στα νερά, ενώ συνολικά τρεις αντιδραστήρες παρουσίασαν διαρροή - καταστροφή που «συναγωνίζεται» τον όλεθρο του Τσέρνομπιλ το 1986.

Σχεδόν 20 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, ενώ 160 χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια. Πέντε χρόνια μετά, 100 χιλιάδες άνθρωποι από τη Φουκουσίμα εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια τους και πολλές περιοχές της επαρχίας μοιάζουν με περιοχές-φαντάσματα, και όσοι ζουν κοντά ζουν με τον φόβο ότι θα πεθάνουν από καρκίνο.

Εκτιμήσεις
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο κίνδυνος για όσους ζουν στις περιοχές αυτές να αναπτύξουν κάποια επιθετική μορφή καρκίνου λόγω της ραδιενέργειας είναι 7% υψηλότερος από το κανονικό, ενώ δύο οργανώσεις γιατρών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 10.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου στην Ιαπωνία ενδέχεται να εμφανιστούν λόγω του δυστυχήματος στην Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν, 116 παιδιά στην περιφέρεια της Φουκουσίμα έχουν ήδη διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε έναν πληθυσμό αυτού του μεγέθους καταγράφονται φυσιολογικά ένα έως πέντε κρούσματα τον χρόνο. Κατά μήκος της ακτογραμμής έχει υψωθεί τείχος 780 μέτρων για να συγκρατήσει τα μολυσμένα με ραδιενέργεια νερά προκειμένου να επιστρέψουν στον ωκεανό, ωστόσο οι λιωμένοι πυρήνες των αντιδραστήρων ?για τους οποίους η διαχειρίστρια εταιρεία της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, η TEPCO, εξακολουθεί να μην έχει εικόνα? συνεχίζουν να εκλύουν μεγάλα ποσά ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η πόλη Ναμιέ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Φουκουσίμα παραμένει πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, που προκάλεσε την καταστροφή, μια πόλη-φάντασμα λόγω της ραδιενέργειας

Η πόλη Ναμιέ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Φουκουσίμα παραμένει πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, που προκάλεσε την καταστροφή, μια πόλη-φάντασμα λόγω της ραδιενέργειας

Το ραδιενεργό νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενές και φτάνει πλέον τους 760.000 τόνους και αποτελεί μείζον πρόβλημα στις προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης. Καθημερινά, δε, προστίθενται στις δεξαμενές σχεδόν 400 τόνοι μολυσμένου ύδατος. Καθώς κανείς δεν μπορεί ακόμα να εισχωρήσει στην «καρδιά» του εργοστασίου, εξαιτίας της υψηλής ραδιενέργειας, κατασκευάστηκε ένας τοίχος πάγου που θα κυκλώσει τους αντιδραστήρες.

Παράλληλα κατασκευάστηκαν ρομπότ που μπορούν να κολυμπήσουν υποβρύχια, να ξεπεράσουν όποιο εμπόδιο βρουν στις κατεστραμμένες σήραγγες και τις σωληνώσεις, και να ψάξουν και να απομακρύνουν τις λιωμένες ράβδους καυσίμου. Ωστόσο μόλις τα ρομπότ φτάνουν κοντά στους αντιδραστήρες, η ακτινοβολία καταστρέφει την καλωδίωσή τους και τα αχρηστεύει. Σύμφωνα με υπευθύνους της TEPCO, κάθε ρομπότ προσαρμόζεται ειδικά για κάθε κτίριο, οπότε χρειάζονται δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο ρομπότ.

Αλλο ένα πρόβλημα είναι ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί καμία λύση για το πώς θα απορριφθούν οριστικά και με ασφάλεια το χώμα αλλά και η βλάστηση που μολύνθηκε από τη ραδιενέργεια. Βρίσκονται κλεισμένα μέσα σε μαύρες ειδικές σακούλες που αγγίζουν σε όγκο τα 22.000.000 κυβικά μέτρα.

Η TEPCO υπολογίζει ότι θα χρειαστούν περίπου 40 χρόνια για να καθαρίσει ολοκληρωτικά η περιοχή από τη ραδιενέργεια, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια (επιπλέον αυτών που έχει χρεωθεί η TEPCO) για έργα αποκάθαρσης της περιοχής από τη ραδιενέργεια.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos