Μαχητής του Ισλαμικού κράτους ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας της Κωνσταντινούπολης

20 Μαρτίου 2016 16:15

Ο Τούρκος υπουργός των Εσωτερικών, Εφκάν Αλά δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας, της χθεσινής (Σάββατο) τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για τον Μεχμέτ Οζτούρκ, που ήταν γεννημένος το 1992 στην πόλη Γκαζιαντέπ της Νότιας Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι τουρκικές αρχές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει πέντε συλλήψεις για τρομοκρατική επίθεση, ενώ στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί σε επτά επαρχίες. Για λόγους ασφάλειας έχουν απαγορευτεί οι εορτασμοί της γιορτής της άνοιξης (Newroz) σε αρκετές πόλεις, ενώ όπου έχουν επιτραπεί οι εορτασμοί, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Ο Τούρκος υπουργός, τόνισε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας επανεξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες χώρες, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Τι είχε προηγηθεί
Πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα, σε εμπορική και τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Τρεις Ισραηλινοί υπήκοοι κι ένας Ιρανός πολίτης έχασαν την ζωή τους γνωστοποίησαν Τούρκοι αξιωματούχοι και μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές.

Οι Ισραηλινοί πολίτες που σκοτώθηκαν αναγνωρίστηκαν ως οι Σίμχα Σιμάν Ντεμρί (ηλικίας 60 ετών), Γιόναθαν Σουχέρ (40 ετών), Αβραάμ Γκόλντμαν (70 ετών) και ο Ιρανός υπήκοος που έχασε την ζωή του ονομάζεται Άλι Ρίζα Καλμάν (η ηλικία του δεν έχει διευκρινιστεί), μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk.

Επίσης δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι πολίτες. Μάλιστα ο Ιρλανδός υπουργός εξωτερικών έχει επιβεβαιώσει ότι υπήκοοι της χώρας του είναι ανάμεσα στα θύματα ενώ το τουρκικό κανάλι NTV μετέδωσε πως στους τραυματίες υπάρχουν και δύο Ισλανδοί.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό, ότι τα αρχικά ευρήματα στο χώρο της σημερινής βομβιστικής δείχνουν ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ή κάποια οργάνωση η οποία σχετίζεται με αυτό, δηλώνει υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.
Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

Η στρατιωτική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης, ενώ ιατροδικαστικές ομάδες προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, με την εναέρια κάλυψη αστυνομικών ελικοπτέρων. Οι καταστηματάρχες είναι πανικόβλητοι και πολλοί από αυτούς, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ «Newroz»

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία, με στόχο τμήμα του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.

Νταβούτογλου: Θα συνεχιστεί ο αγώνας μας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με γραπτή ανακοίνωση καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας λέγοντας:

«Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις.Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως».

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα».

Οι δηλώσεις Τσαβούσολγου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας».

«Οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες στο πλευρό της Τουρκίας, συμμάχου χώρας τους στο ΝΑΤΟ, στη μάχη εναντίον της κοινής απειλής της τρομοκρατίας» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τζον Κίρμπι.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. «Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία», τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η ελληνική Κυβέρνηση εκφράζουν αποτροπιασμό για την νέα τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό καθώς και τα βαθειά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: «Στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που σκορπούν το θάνατο και εντείνουν το κλίμα φόβου στην περιοχή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και βρισκόμαστε στο πλευρό του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Από την πλευρά του το Ποτάμι τονίζει: "Η νέα βομβιστική επίθεση στην Τουρκία, αυτή τη φορά στο αυστηρά φρουρούμενο Κέντρο της Πόλης, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η πολιτική του Τρόμου δεν πτοείται από ευχολόγια και ασκήσεις επί χάρτου. Το κουτί της Πανδώρας παραμένει ανοιχτό και μέσω αθώων θυμάτων σκορπίζει διαρκώς εκβιασμούς και φόβο. Όσοι πίστευαν και πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι μακριά και δεν κινδυνεύει η μακαριότητα της καθημερινής τους ζωής δυστυχώς διαψεύδονται και πάλι. Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία και όσοι έχουν εμπλακεί ή έχουν ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή δε μπορούν να νίπτουν χείρας . Στη λεκάνη δεν υπάρχει νερό αλλά αίμα".

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos