Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας σφραγίζει τα σύνορα της ΕΕ

23 Μαρτίου 2016 10:02

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη δοκιμάζονται συνεχώς, με την προσφυγική κρίση και το επικείμενο δημοψήφισμα για Brexit να τις απειλούν περισσότερο από ποτέ, η χθεσινή επίθεση στις Βρυξέλλες ήταν ένα χτύπημα στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου.


Στην καρδιά της όχι μόνο από γεωγραφική ούτε απλώς από θεσμική ή συμβολική άποψη. Σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει από τη διάλυση της ζώνης Σένγκεν λόγω του Προσφυγικού, τώρα η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν ξανά τα σύνορά τους επαναφέροντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

Με την Ευρώπη να βρίσκεται ξανά σε κατάσταση σοκ από την ισλαμική τρομοκρατία, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ προέβησαν σε μια σπάνια εκδήλωση ενότητας στέλνοντας ένα κοινό μήνυμα: «Θα είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στον αγώνα εναντίον του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». «Οι επιθέσεις αυτές έπληξαν σήμερα τις Βρυξέλλες, χθες το Παρίσι. Ομως ολόκληρη η Ευρώπη είναι ο στόχος. Η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι η ΕΕ θα επιστρέψει «την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία» στο Βέλγιο που φιλοξενεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες χτυπήθηκε ολόκληρη η Ευρώπη». Η Γαλλία, η οποία τον περασμένο χρόνο έγινε το επίκεντρο των τρομοκρατικών χτυπημάτων των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, με την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και τα πολλαπλά χτυπήματα τον περασμένο Νοέμβριο που οδήγησαν σε 130 νεκρούς, ήταν η πρώτη χώρα που ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας της. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε χθες την ανάπτυξη 1.600 επιπλέον ανδρών της αστυνομίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στα γαλλικά σύνορα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Και οι γερμανικές αρχές έσπευσαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με το Βέλγιο για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων και ανέφερε ότι σήμερα θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις συνέπειες που έχουν για τη χώρα της οι επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Κατά του κλεισίματος των συνόρων ως λύσης στο πρόβλημα της τρομοκρατίας τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που υπογράμμισε την ανάγκη για μια «ενιαία δομή ασφαλείας και άμυνας».

«Η Ευρώπη πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, χρειάζεται μια ενιαία δομή ασφαλείας και άμυνας. Οι συζητήσεις και οι πρώτες διαφορές σχετικά με την κοινή ασφάλεια ξεκίνησαν το 1954», τόνισε ο Ρέντσι προσθέτοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε εσωτερικό επίπεδο». Εξήγησε ότι «όσοι σήμερα προσφέρουν θαυματουργές, δήθεν, λύσεις δεν αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή πρόκειται να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα» και συνέχισε:

«Οσοι αυταπατώνται και προτείνουν να κλείσουμε τα σύνορα δεν καταλαβαίνουν ότι οι εχθροί βρίσκονται ήδη μέσα στις πόλεις μας. Χρειάζεται μια αντίδραση η οποία να μετατραπεί σε σχέδιο και να μπορέσει, με τον τρόπο αυτόν, να αντιμετωπίσει και να καταστρέψει τον ισλαμικό εξτρεμισμό και τη σειρά αυτή θανάτων, που είναι αποτέλεσμα αλλοφροσύνης». Προέτρεψε δε όλους τους ηγέτες να αναγνωρίσουν ότι «η απειλή είναι παγκόσμια, αλλά οι εκτελεστές βρίσκονται σε κάθε χώρα μεμονωμένα».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos