Αίγυπτος: Ποινές φυλάκισης 2 έως 5 ετών σε 152 διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

15 Μαϊος 2016 12:50

Σε ποινές φυλάκισης 2 έως 5 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν χθες Σάββατο 152 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης της Αιγύπτου να παραδώσει δυο νησιά υπό αιγυπτιακό έλεγχο στην Ερυθρά Θάλασσα στη Σαουδική Αραβία, όπως ανέφεραν πηγές στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη και μετέδωσαν αιγυπτιακά κρατικά ΜΜΕ.


Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο του Καΐρου την 25η Απριλίου για να καταστείλουν τη διαδήλωση εναντίον της απόφασης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να παραδώσει στο Ριάντ τα νησιά Τιράν και Σανάφιρ.

Πάνω από 200 άνθρωποι δικάζονται για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, διευκρίνισαν δικαστικές πηγές.

Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα νησιά αυτά ανήκαν στο σουνιτικό βασίλειο και βρίσκονταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο μόνο διότι το Ριάντ είχε ζητήσει από το Κάιρο να τα προστατεύσει το 1950.

Από αυτούς που καταδικάστηκαν χθες, σε 101 επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης πέντε ετών και σε 51 ποινές φυλάκισης δύο ετών, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές και την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ.

Και οι 152 καταδικάστηκαν διότι παραβίασαν έναν νόμο που απαγορεύει κάθε διαδήλωση εάν δεν έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων και δεν την έχει εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές.

Ο Άχμεντ Χέλμι, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, τόνισε ότι πρόκειται να ασκήσει έφεση. «Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ενοχής» των κατηγορούμενων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν εξέδωσαν καμιά επίσημη ανακοίνωση για τις ετυμηγορίες.

Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις, την 15η Απριλίου, χιλιάδες άνθρωποι είχαν καλέσει να «πέσει το καθεστώς», κατά το σύνθημα της εξέγερσης του 2011, η οποία είχε θέσει τέλος στην 30ετή διακυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ και έφερε για λίγο καιρό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην εξουσία. Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν συλληφθεί σε εκείνη τη διαδήλωση, είχαν δηλώσει στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας τότε. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθούν διώξεις, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos