Αίγυπτος: Βρέθηκαν συντρίμμια του Airbus

21 Μαϊος 2016 19:31

Προσωπικά αντικείμενα επιβαινόντων στο μοιραίο Airbus της εταιρείας EgyptAir, που εκτελούσε την πτήση Παρίσι - Κάιρο και κατέπεσε στη Μεσόγειο τα ξημερώματα της Πέμπτης εντόπισαν αεροσκάφη του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού 180 ναυτικά μίλια βόρεια της Αλεξάνδρειας, επιβεβαιώνοντας τη συντριβή του αεροσκάφους με 66 επιβαίνοντες.

Το αιγυπτιακό ναυτικό ανέφερε ότι προχωρά σε έρευνα της θαλάσσιας περιοχής, σε μία προσπάθεια εντοπισμού των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους Airbus A320.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, κίνηση η οποία επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν επιζώντες της πτώσης του αεροσκάφους.

Παρότι οι υπόνοιες στρέφονται προς το Ισλαμικό Κράτος, εξαιτίας της τοποθέτησης βόμβας που οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Metrojet στο Σινά στα τέλη Οκτωβρίου 2015, μέχρι χθες το μεσημέρι καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την πτώση του Airbus της EgyptAir.

Νωρίς χθες το πρωί, τρεις Γάλλοι εμπειρογνώμονες και ένας ειδικός της ασφάλειας πτήσεων έφθασαν στο Κάιρο, για να συνδράμουν στην έρευνα για τις συνθήκες της πτώσης του Airbus.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ υπογράμμισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Η χθεσινή ανακοίνωση για εντοπισμό συντριμμιών αντιμετωπίσθηκε αρχικά με σκεπτικισμό, εξαιτίας της σύγχυσης που είχε προκληθεί το βράδυ της Πέμπτης. Ελληνικά πλοία είχαν εντοπίσει αντικείμενα στο βόρειο Λιβυκό πέλαγος, που τελικά δεν προέρχονταν από το Airbus της EgyptAir.

Παρότι δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη εκτίμηση για τα αίτια της πτώσης, οι υποψίες στρέφονται προς το Ισλαμικό Κράτος, ιδιαίτερα μετά την ανατίναξη του ρωσικού αεροσκάφους στις 31 Οκτωβρίου, το οποίο όπως τελικά αποδείχθηκε έπεσε ύστερα από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού. Η βόμβα, που είχε τη μορφή κουτιού αναψυκτικού, είχε τοποθετηθεί από συνεργό των ισλαμιστών στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Παρότι οι περισσότερες κυβερνητικές αρχές προτίμησαν να μην προβούν σε εκτιμήσεις σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο Twitter: «Μοιάζει με μία ακόμη τρομοκρατική επίθεση. Το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το Παρίσι. Πότε επιτέλους θα γίνουμε αυστηροί, οξυδερκείς και προσεκτικοί;». Πολλές ώρες αργότερα, η Δημοκρατική υποψήφια για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι αν και το περιστατικό μοιράζεται πολλά κοινά γνωρίσματα με παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες, είναι αναγκαίο να περιμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η εξέταση δορυφορικών εικόνων δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος κατέπεσε ύστερα από έκρηξη. Οι ΗΠΑ, όμως, δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων της τεχνικής βλάβης, της τρομοκρατικής ενέργειας ή της σκόπιμης συντριβής στη θάλασσα από επέμβαση μέλους του πληρώματος.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, όμως, διέταξε χθες την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Το Airbus εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ καθώς εγκατέλειπε το FIR Αθηνών για να εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας το αεροσκάφος πραγματοποίησε απότομους ελιγμούς, χάνοντας γρήγορα ύψος.

Το Airbus μετέφερε 56 επιβάτες και δέκα άτομα πλήρωμα, μεταξύ τους και τρεις άνδρες της αιγυπτιακής υπηρεσίας ασφάλειας πτήσεων. Τριάντα από τους επιβάτες ήταν Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι και οι υπόλοιποι προέρχονταν από δέκα διαφορετικές χώρες. Μεταξύ των επιβατών βρισκόταν ένα νεαρό αγόρι και δύο βρέφη.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos