Έβαλαν ξανά το Κοράνι στην Αγία Σοφία - H Αγκυρα υλοποίησε την προκλητική απόφασή της

07 Ιουνίου 2016 09:07

H Αγκυρα υλοποίησε την προκλητική απόφασή της και οι προσευχές του Κορανίου ακούστηκαν χθες μέσα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η ανάγνωση του Κορανίου θα συνεχίζεται επί 30 μέρες, όσο θα διαρκεί το Ραμαζάνι και θα μεταδίδεται σε όλη την Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο δορυφορικά από το κρατικό κανάλι TRT.


Εντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε την ενέργεια των τουρκικών αρχών ως οπισθοδρομική, κάνοντας λόγο «για εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας και για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα». Επισημαίνει επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

 

Συμβολισμός
Η ενέργεια των τουρκικών αρχών έχει έντονο συμβολισμό και σημασία, αφού, όπως εκτιμάται, ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες στην τουρκική κοινωνία που επιδιώκουν και πάλι τη μετατροπή ύστερα από 82 χρόνια του εμβληματικού χριστιανικού μνημείου σε τζαμί.

Μέσα στον ναό-οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στήθηκε και τηλεοπτικό πλατό από το κρατικό κανάλι TRT Diyanet για να μεταδίδει την ανάγνωση του Κορανίου. Από εκεί μεταδόθηκε ζωντανά στις 2 μετά τα μεσάνυχτα η πρώτη από μια σειρά 30 εκπομπών με τίτλο «Αγία Σοφία - Χρόνος Ευλογίας», κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Πριν και μετά τη συζήτηση, που συντόνισε ο παρουσιαστής Αλί Μπεκτάς, ακούστηκαν προσευχές και αναγνώσεις αποσπασμάτων από το Κοράνι. Καλεσμένος στην πρώτη εκπομπή ήταν ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ, ο οποίος σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα δήλωσε «υπερήφανος» και «ενθουσιασμένος» για το γεγονός ότι βρίσκεται εκεί, φιλοξενούμενος «στο σπίτι του καθενός από εμάς», όπως αποκάλεσε την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του TRT, οι μεταδόσεις από την Αγία Σοφία θα γίνονται καθημερινά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, με έναρξη χθες, 6 Ιουνίου, ως τις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωινής προσευχής και του πρώτου γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur). Οι συζητήσεις επίσης θα έχουν ως θέμα «την αδελφότητα του Ισλάμ, τη δικαιοσύνη, την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη φιλανθρωπία», με τη συμμετοχή καθηγητών και ιστορικών, που θα καταθέτουν τις απόψεις τους.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και πρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των τουρκικών αρχών ως μια προκλητική και ακατανόητη ενέργεια, δείγμα έλλειψης σεβασμού όχι μόνο έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί αν η ενέργεια αυτή συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Την ίδια ώρα εντείνονταν και οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα.

Στην Ευρωβουλή
Στις ερωτήσεις τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αναφέρουν πως η συγκεκριμένη ενέργεια ουσιαστικά μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιχειρώντας να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου και μετατρέποντάς τον σε χώρο μουσουλμανικής πίστης. Ζητούν επίσης να μάθουν αν στις εκθέσεις προόδου της Τουρκίας θα ληφθεί υπόψη η απόφαση των τουρκικών αρχών και ποιες πρωτοβουλίες θα παρθούν για την προστασία του χαρακτήρα του μνημείου.

Το Ποτάμι με χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που προσβάλλουν τον πολιτισμό και την Ιστορία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και θλίψη. Το κόμμα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί επίσημα σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, τόσο προς την τουρκική όσο και προς άλλες πρωτεύουσες, αλλά και προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos