Με σφραγίδα ISIS το μακελειό - Αμερικάνος αφγανικής καταγωγής

13 Ιουνίου 2016 09:25

Το πέπλο της ισλαμικής τρομοκρατίας έρχεται να ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω στο πιο πολύνεκρο μαζικό φονικό στα αμερικανικά χρονικά, προκαλώντας σοκ όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά συνολικά σε ολόκληρη της υφήλιο.


Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έσπευσε χθες να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό με τους τουλάχιστον 50 νεκρούς και τους περισσότερους από 50 τραυματίες σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο.

Μπορεί να πρόκειται απλώς για άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ εκ μέρους μιας οργάνωσης που λατρεύει να προκαλεί. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είτε ανταπροκρίνεται στην πραγματικότητα είτε όχι, η ανάληψη της ευθύνης από το ISIS έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν χθες στο νυχτερινό κέντρο «Pulse» στην πολιτεία της Φλόριντα. Ενας άνδρας, οπλισμένος και έτοιμος για όλα, κατάφερε να σκορπίσει τον τρόπο προτού πέσει ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Τουλάχιστον 50 νεκροί και 53 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση, ο απολογισμός.

Δράστης της επίθεσης είναι ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, το προφίλ του οποίου δημιουργεί υποψίες για πιθανές διασυνδέσεις με δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας. Αμερικανός πολίτης, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, αλλά με καταγωγή από το Αφγανιστάν, ο Ματίν εργαζόταν ο ίδιος ως φρουρός ασφαλείας από το 2007, είχε καθαρό ποινικό μητρώο και διέμενε μόνιμα στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντα, δύο ώρες μακριά από το Ορλάντο. Πηγές μέσα από το οικογενειακό του περιβάλλον, ωστόσο, μιλούν για έναν «ασταθή» άνθρωπο που συμπεριφερόταν βίαια απέναντι στην πρώην σύζυγό του, με αποτέλεσμα αυτή να τον εγκαταλείψει.

Οι Αρχές έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προσεγγίσουν το μακελειό ως «υπόθεση εγχώριας τρομοκρατίας», αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχομένου ο δράστης να είχε διασυνδέσεις με ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση στο σπίτι του Ομάρ Ματίν, του 29χρονου μακελάρη του Ορλάντο.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση στο σπίτι του Ομάρ Ματίν, του 29χρονου μακελάρη του Ορλάντο.

Ισως να μην είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η επίθεση συνέπεσε με τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού. Μιλώντας στα μίντια χθες, μετά την τραγωδία, ο πατέρας του 29χρονου μακελάρη υποστήριξε ότι το φονικό «δεν είχε καμία σχέση με τη θρησκεία», αλλά ενδεχομένως να σχετιζόταν με το ομοφοβικό μίσος του δράστη, ο οποίος «εξοργίστηκε όταν πριν περίπου δύο μήνες είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά του στο Μαϊάμι». Πληροφορίες που έκαναν την εμφάνισή τους ωστόσο χθες στα αμερικανικά μίντια έδειχναν προς την κατεύθυνση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Επικαλούμενο πηγές, το δίκτυο «NBC News» υποστήριξε ότι λίγα λεπτά πριν από την επίθεση ο δράστης κάλεσε τον αριθμό 911 και ορκίστηκε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο 29χρονος μπορεί να μην ήταν σεσημασμένος, αλλά ήταν γνωστός στις Αρχές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια ως «συμπαθών» το ISIS. Το FBI φέρεται να τον είχε ανακρίνει τα έτη 2013 και 2014. Σε λογαριασμούς που συνδέονται με τους τζιχαντιστές έκαναν την εμφάνισή τους χθες μετά το μακελειό φωτογραφίες του μακελάρη.

Το χρονικό
Ως προς την επίθεση αυτή καθαυτή, όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, με τον δράστη της επίθεσης από τη μία και το προσωπικό ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου από την άλλη να ανταλλάσσουν πυρά. Το περιστατικό έμελλε να εξελιχθεί γρήγορα σε υπόθεση ομηρείας, με τον ένοπλο να ταμπουρώνεται μέσα στις τουαλέτες του γκέι κλαμπ κρατώντας δεκάδες ομήρους.

Την ώρα της επίθεσης μέσα στο νυχτερινό κέντρο βρίσκονταν εκατοντάδες άτομα. Ηταν γύρω στις 5 το πρωί όταν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στον χώρο, προκαλώντας τουλάχιστον δύο ελεγχόμενες εκρήξεις για αντιπερισπασμό. Λέγεται μάλιστα ότι κατά την είσοδό τους ανατίναξαν και έναν ολόκληρο τοίχο του κλαμπ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία ο δράστης έπεσε νεκρός και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ενώ ήταν τουλάχιστον 30 οι άνθρωποι που διασώθηκαν από τις Αρχές. Δίπλα στον 29χρονο μακελάρη βρέθηκαν ένα τουφέκι, ένα περίστροφο, καθώς και μια άλλη ύποπτη «συσκευή».
Με σφραγίδα ISIS το μακελειό

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Διάγγελμα Μπαράκ Ομπάμα

«Καμία πράξη μίσους ή τρομοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει αυτό που είμαστε και τις αξίες που μας κάνουν Αμερικανούς... Δεν θα υποκύψουμε στον φόβο. Θα μείνουμε ενωμένοι», διακήρυξε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος σε όσα τραγικά έλαβαν χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ορλάντο. «Το σημερινό είναι το πιο πολύνεκρο φονικό στα αμερικανικά χρονικά», σημείωσε ο πρόεδρος προτού βγει στην αντεπίθεση βάζοντας ο ίδιος στο στόχαστρο το θέμα της οπλοκατοχής, ένα θέμα που έχει επιστρέψει σαν αγκάθι αντιπαράθεσης εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στον δρόμο προς τις προεδρικές του Νοεμβρίου. «Αυτή η σφαγή μάς υπενθυμίζει πόσο εύκολο είναι για κάποιον να πάρει στα χέρια του ένα όπλο που θα του επιτρέψει να πυροβολήσει ανθρώπους σε ένα σχολείο, σε έναν κινηματογράφο, σε μια εκκλησία ή σε ένα νυχτερινό κέντρο», συνέχισε ο Ομπάμα επαναφέροντας στο επίκεντρο τη χαίνουσα πληγή της οπλοκατοχής στον βωμό της οποίας έχουν άλλωστε χαθεί τα τελευταία χρόνια χιλιάδες αθώοι Αμερικανοί.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos