48.000 Γάλλοι νεκροί κάθε χρόνο λόγω ρύπανσης

22 Ιουνίου 2016 11:55

Για περισσότερους από 48.000 θανάτους τον χρόνο ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, και συγκεκριμένα τα αιωρούμενα σωματίδια, στη Γαλλία.

Μεγάλη επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, εκτιμά ότι 34.000 τέτοιοι θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η επίπτωση της ρύπανσης αυτής στη θνησιμότητα της χώρας τοποθετεί τα αιωρούμενα σωματίδια στην τρίτη θέση, πίσω από το κάπνισμα (78.000 θάνατοι) και το οινόπνευμα (49.000).

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τη θέρμανση με ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία αντιπροσωπεύει απώλεια προσδόκιμου ζωής της τάξης των δύο ετών για ανθρώπους 30 ετών που ζουν σήμερα στις γαλλικές πόλεις.

Τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης εμφανίζουν σημαντική γεωγραφική διακύμανση, με τα αιωρούμενα σωματίδια να είναι αισθητά πιο αυξημένα στις αστικές ζώνες, όπως το Παρίσι, τη ΒΑ Γαλλία και τον άξονα Λυών - Μασσαλία.

Η έκθεση εκτιμά ότι, αν το σύνολο των αστικών κοινοτήτων της χώρας ήταν ικανό να μειώσει τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων σε αυτά των αγροτικών περιοχών, οι Γάλλοι ηλικίας 30 ετών θα ζούσαν εννέα μήνες έως ένα χρόνο περισσότερο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη Ματίλντ Πασκάλ, επιδημιολόγο της υγειονομικής υπηρεσίας Sante Publique France, που συνέταξε την έκθεση.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει ένα είδος “αόρατης θνησιμότητας”, τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις και μετρήσεις», λέει ο καθηγητής Φρανσουά Μπουρντιγιόν, επικεφαλής της υπηρεσίας.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως εξαιτίας της καθημερινής έκθεσης του ανθρώπου στα αιωρούμενα σωματίδια, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα επιφυλακής, είναι τέτοιες που οι πολίτες αντιμετωπίζουν καρδιοαγγειακά, αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos