Το προφίλ των ακροδεξιών ψηφοφόρων στην Ευρώπη

06 Σεπτεμβρίου 2016 15:18

Κάθε εκλογική νίκη της ακροδεξιάς στην Ευρώπη προκαλεί συζητήσεις για το προφίλ των ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων ως προσπάθεια εξήγησης του φαινομένου.

Αν και δεν γίνεται να ομογενοποιηθούν όλοι οι ψηφοφόροι ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, υπάρχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Πρόκειται κυρίως για άνδρες, κυρίως νέους, με μέση εκπαίδευση, που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι με έντονη ανησυχία για το Προσφυγικό και με την αίσθηση ότι έχουν απομονωθεί από τις πολιτικές ελίτ.

Εξάλλου, τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη από τη δεκαετία του '80 κιόλας έβρισκαν υποστήριξη κυρίως μεταξύ του παραδοσιακού ακροατηρίου του φασισμού: μικροαστοί με αυταρχικές ιδέες εναντίον του κράτους πρόνοιας, των μεταναστών και των μειονοτήτων. Από τη δεκαετία του '90 σταδιακά μετατράπηκαν σε μεγάλα «εργατικά» κόμματα των χωρών τους, κυρίως προσελκύοντας νέους άνδρες προερχόμενους από την εργατική τάξη.

Μεσοαστικά στρώματα
Με την οικονομική κρίση του σήμερα όπως και με το Προσφυγικό, προσελκύουν πλέον και μεσοαστικά στρώματα που στο παρελθόν ήταν μη δεκτικά στο ακροδεξιό μήνυμα.

Από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη έως τη Σκανδιναβία, οι ανησυχίες των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς είναι κοινές: η μετανάστευση, η ανεργία, το εισόδημα και οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ των Βρυξελλών. Η κρίση του ευρώ, η προσφυγική και η έξαρση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη απλώς πρόσθεσαν και άλλους ψήφους.

Σε μία σχετική έρευνα που έκανε η βρετανική εφημερίδα Guardian ζητώντας από αναγνώστες να εξηγήσουν τους λόγους που ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα, εξέχουσα θέση είχε απάντηση ότι ο κύριος λόγος είναι «η αντιπάθειά τους προς το πολιτικό κατεστημένο και κυρίως αυτό των Βρυξελλών». Δηλώνουν απογοητευμένοι από τα συστημικά κόμματα τα οποία θεωρούν ότι τους κορόιδεψαν και ότι τους έχουν απομονώσει.

Γι' αυτό και η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να καταφέρνει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το 2017, στις ομιλίες της πάντα τονίζει ότι δεν είναι «κατεστημένο»: «δεν είμαστε παίκτες του συστήματος και δεν παίρνουμε τις εντολές μας από οικονομικά κέντρα», δήλωσε πρόσφατα, «σκιαγραφώντας» και το προφίλ των ψηφοφόρων της, που αισθάνονται πολύ δυσαρεστημένοι από την ηγεμονία των Βρυξελλών.

Αντιθέτως, οι απαντήσεις από την Ανατολική Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σκανδιναβία εστιάζουν στους πρόσφυγες, αναδεικνύοντας την ανησυχία που διακατέχει πολλούς πολίτες αυτών των χωρών για την απορρόφησή τους και τις συνέπειές της.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos