Χωρίζουν με φράχτες ολόκληρο τον πλανήτη

22 Σεπτεμβρίου 2016 10:14

Ξεκίνησαν ως απλή «παραφωνία» εν μέσω παγκοσμιοποίησης, αλλά πλέον γίνονται... τάση μέσα σε έναν κόσμο που ανασύρει διαχωριστικές γραμμές.

Νέοι φράχτες ξεφυτρώνουν στα σύνορα ανά την υφήλιο για να κρατούν έξω τους «ανεπιθύμητους». Από την «παραδοσιακά» εύφλεκτη Μέση Ανατολή έως τη γεωπολιτικά ήσυχη Νοτιοανατολική Ασία, και από την άπορη Κένυα έως την ευκατάστατη Νορβηγία.

Οι περιπτώσεις του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, και του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία ξεχωρίζουν ως ίσως οι πιο γνωστές, αλλά δεν είναι οι μόνες. Κάθε άλλο μάλιστα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευθεί, εάν εκλεγεί πρόεδρος, να χτίσει έναν «μεγάλο και όμορφο», όπως τον χαρακτηρίζει, φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό. Οσο για τον Ορμπαν, αυτός έχει ήδη χτίσει φράκτη ύψους τεσσάρων μέτρων και μήκους πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Σερβία τον οποίο σχεδιάζει μάλιστα να ενισχύσει με νέες «οχυρώσεις», όπως ανακοίνωσε στα τέλη του Αυγούστου. Κι όλα αυτά, για να μείνουν «απέξω» πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι από το Μεξικό (στην περίπτωση των ΗΠΑ), από τη Συρία κ.α. Οι τάσεις της «περιχαράκωσης» ωστόσο επεκτείνονται ανά την υφήλιο, φτάνοντας ακόμη και σε μέρη που δεν θα περίμενε κανείς, όπως είναι για παράδειγμα οι παρυφές του... Αρκτικού Κύκλου.

Βόρεια της Φινλανδίας
Οι Αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν στα τέλη του Αυγούστου ότι στήνουν μεταλλικό φράκτη στο συνοριακό πέρασμα του Στόρσκογκ για να μπλοκάρουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα από τη Ρωσία. Ο λόγος για ένα πέρασμα που βρίσκεται βορείως της Φινλανδίας, στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας. Κι αν αυτός είναι ο με διαφορά βορειότερος υπό κατασκευή φράχτης, τότε ο νοτιότερος εντοπίζεται στα σύνορα της Κένυας με τη Σομαλία. Εδώ και μερικούς μήνες, οι Κενυάτες «τρέχουν» τις εργασίες για την ανέγερση ενός φράχτη μήκους 700 χιλιομέτρων στα σύνορα των δύο χωρών, με στόχο να μπλοκάρουν την είσοδο ισλαμιστών τρομοκρατών από τη Σομαλία.

Πιο ανατολικά αλλά περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, οι πρωθυπουργοί της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης είχαν προ ημερών συνάντηση με θέμα την ανέγερση φράκτη στα σύνορα των δύο χωρών, ως μέτρο για την αντιμετώπιση των δικτύων της εγκληματικότητας.

Πίσω στην Ευρώπη, οι Βρετανοί έκαναν γνωστό πρόσφατα ότι θέλουν να υψώσουν φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί που αποτελεί και το βασικό πέρασμα από τη Γαλλία στη Βρετανία για τις ροές των μεταναστών. Οι εργασίες μάλιστα ξεκίνησαν προ ημερών και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2016.

Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί ξεκίνησαν προ διετίας να κατασκευάζουν φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία, η πορεία υλοποίησης του οποίου απέχει ωστόσο πολύ από το να θεωρείται ολοκληρωμένη. Οσο για το Ισραήλ και το διαβόητο τείχος που έχει χτίσει εδώ και περίπου 20 χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη κι αυτό πλέον επεκτείνεται... υπογείως. Οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά προ ημερών ότι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την «ανέγερση»... υπογείου τείχους στη Γάζα με στόχο να «μπλοκάρουν» τα τούνελ των Παλαιστινίων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos