Ο τρόμος του bail in για τους καταθέτες της Deutsche Bank

27 Σεπτεμβρίου 2016 13:41

Με μια πλειάδα σκανδάλων και προστίμων να βαραίνουν τις «αποσκευές» της και μια σωρεία λάθος χειρισμών των προηγούμενων ηγεσιών, η κατάρρευση της αξίας της Deutsche Bank ήταν στην πραγματικότητα απλώς ζήτημα χρόνου.


Η κατάσταση περιπλέκεται μετά την απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να αποκλείσει το bail out του τραπεζικού κολοσσού, προκαλώντας έτσι έντονους φόβους ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας θα οδηγηθεί σε bail in.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η «ναυαρχίδα» του γερμανικού τραπεζικού συστήματος ήταν μάλλον καλομαθημένη, με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη και το χρήμα να ρέει. Από το ξεκίνημα της κρίσης, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου άρχισαν να κλυδωνίζονται και πολλοί καταθέτες μετέφεραν τις οικονομίες τους στο ασφαλές λιμάνι της Deutsche Bank, που όμως πλέον απειλείται σοβαρά. Ο επενδυτικός κλάδος της τράπεζας, που παραδοσιακά αποτελούσε μηχανή παραγωγής κέρδους για την Deutsche Bank, τα τελευταία χρόνια παράγει μόνο σκάνδαλα, που κοστίζουν δισεκατομμύρια, ενώ πρόσφατα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Deutsche Bank ως την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο.

Τα έσοδα από τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν επαρκούν για να εξισορροπηθούν οι απώλειες, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η αρχή του εφιάλτη για την Deutsche Bank. Η μετοχή της κατρακύλησε χάνοντας τουλάχιστον 6%, ένα ποσοστό που σε συνδυασμό με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου φέρνει την τράπεζα να έχει πλέον τη μισή χρηματιστηριακή αξία από ό,τι το περασμένο έτος.

Τρόμος
Η καθίζηση αυτή τρομάζει τους επενδυτές που αποφεύγουν τη μετοχή της τράπεζας και μάλιστα ορισμένοι προτείνουν συγχώνευση με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Commerzbank. Μια ολοκληρωτική κατάρρευση της Deutsche Bank δεν θα προκαλούσε απλώς μια μαύρη τρύπα στη γερμανική οικονομία, αλλά, εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσής της στις παγκόσμιες αγορές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα οικουμενική οικονομική κρίση.

Η μοναδική λύση που διαφαίνεται είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που για τους αναλυτές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο η Deutsche Bank αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Το γιγάντιο πρόστιμο των 12 δισ. ευρώ που θέλει να της επιβάλει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη εμπλοκή της στο σκάνδαλο με τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων είναι μεν υπό διαπραγμάτευση, ωστόσο ξεπερνά κατά πολύ το «μαξιλαράκι» ασφαλείας των 5,5 δισ. που διαθέτει η τράπεζα για πρόστιμα. Επιπλέον έχει ανοιχτό άλλο ένα μέτωπο και συγκεκριμένα το ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. «Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες εικασίες όπως παρουσιάζονται εδώ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιες εικασίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η ίδια η Deutsche Bank διέψευσε ότι είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει στη διαμάχη της με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση περιορίστηκε να δηλώσει ότι πιστεύει πως θα υπάρξει ένα «δίκαιο αποτέλεσμα», όπως έχει γίνει και με άλλες τράπεζες. Μάλιστα η Deutsche Bank διαβεβαίωσε ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί μόνη της στις υποχρεώσεις της, χωρίς κυβερνητική βοήθεια, και ότι στα σχέδιά της δεν βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου.

Οπως και να έχει, είναι σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να παρακολουθήσει αμέτοχο τις εξελίξεις. Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει πλήξει ιδιαιτέρως την Deutsche Bank, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, εξαιτίας της κακής οικονομικής της κατάστασης. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει τον πόλεμο που έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια έμμεση προσπάθεια να διασώσει τον τραπεζικό της κολοσσό.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos