Ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τη Συρία

10 Οκτωβρίου 2016 11:34

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα έντασης ωθούν τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας οι εξελίξεις στη Συρία, ενώ πολλά μικρότερα θέματα και κινήσεις των δύο χωρών διαμορφώνουν ένα δυσοίωνο, βαθιά ψυχροπολεμικό κλίμα.


Οι δύο χώρες εκτοξεύουν συγκαλυμμένες απειλές η μία προς την άλλη, ενώ προχωρούν σε κινήσεις που τις φέρνουν σε περισσότερα μέτωπα αντιμέτωπες και όλα αυτά ενώ οι συγκρούσεις στο Χαλέπι και σε ολόκληρη σχεδόν τη Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Ενδεικτικές της επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως οι ΗΠΑ προχωρούν σε «επιθετικές κινήσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες πλήττουν τα εθνικά συμφέροντά της και θέτουν την εθνική της ασφάλεια σε κίνδυνο».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ρωσικό κανάλι, αναφέρθηκε και στις διάφορες διαρροές που θέλουν τις ΗΠΑ να εξετάζουν την ισοπέδωση μέσω εναέριων βομβαρδισμών στρατιωτικών υποδομών της κυβέρνησης της Συρίας. Για άλλη μια φορά υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει τα απαιτούμενα μέσα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της στη χώρα.
Δράσεις
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μερικές μέρες πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν και την ανάληψη μη διπλωματικών δράσεων στον πόλεμο της Συρίας, ενώ πολλά σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει να πλήξει στόχους εντός της χώρας, πέραν των διακηρυγμένων στόχων της.

ΗΠΑ και Ρωσία διασταύρωσαν τα ξίφη τους όμως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σάββατο, όπου ο Ρώσος πρεσβευτής άσκησε βέτο σε κείμενο ψηφίσματος για την παύση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι, που παρουσιάστηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ λίγο αργότερα το Συμβούλιο απέρριψε την εισαγωγή ρωσικού ψηφίσματος σε ψηφοφορία.
Σχολιάζοντας τη ρωσική στάση ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντέιβιντ Πρέσμαν, ανέφερε: «Η Ρωσία έχει μετατραπεί σε μία από τις βασικές δυνάμεις διασποράς τρόμου στο Χαλέπι, χρησιμοποιώντας μεθόδους που αρμόζουν σε κακοποιούς παρά σε κυβερνήσεις».

Πέραν όμως των εξελίξεων σε σχέση με τη Συρία, τις τελευταίες μέρες έχουν ανοίξει πολλά νέα μέτωπα σε θέματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν κλειστά στις σχέσεις των δύο χωρών. Προσφάτως η Φινλανδία υπέγραψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για συνεργασία στο θέμα της εκπαίδευσης των δυνάμεων της χώρας από Αμερικανούς ειδικούς αλλά και για ανταλλαγή πληροφοριών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής Εσθονία και Φινλανδία ανέφεραν ότι ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τους εναέριους χώρους τους. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσει τις σοβιετικές βάσεις που λειτουργούσαν πριν πολλά χρόνια σε Κούβα και Βιετνάμ, ενώ μετέφερε και πυραύλους Iskander - M, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο Καλίνινγκραντ.
Επιπλέον η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την απόρριψη πλουτωνίου ειδικού για την κατασκευή όπλων, μέχρις ότου οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κατάργηση του «νόμου Μαγκνίτσκι». Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες, συνέλαβαν τρία άτομα, έναν Αμερικανό πολίτη ρωσικής καταγωγής και δύο Ρώσους, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν παρανόμως στη Ρωσία ελεγχόμενη τεχνολογία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos