Οι Πειρατές της Ισλανδίας φλερτάρουν με την εξουσία

28 Οκτωβρίου 2016 12:19

Πλώρη για να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στις αυριανές πρόωρες εκλογές έχουν βάλει οι Πειρατές στην Ισλανδία, ανατρέποντας τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα των 320.000 κατοίκων.


Το κόμμα με αρχηγό τη 49χρονη φεμινίστρια Μπιργκίτα Γιονσντότιρ εκμεταλλεύεται την απογοήτευση σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων της χώρας με τα κατεστημένα κόμματα, εξαιτίας των περιστατικών διαφθοράς που σχετίζονται με την οικονομική κρίση του 2008 και τα Panama Papers.

Στην ατζέντα του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», βρίσκονται στοιχεία όπως η άμεση δημοκρατία, η απόλυτη διαφάνεια στην άσκηση εξουσίας, η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και η παροχή ασύλου στον... Εντουαρντ Σνόουντεν! Η Γιονσντότιρ είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν, καθώς συμμετείχε στην αποκάλυψη από τα Wikileaks και τον Τζούλιαν Ασάνζ ενός βίντεο από έδειχνε ένα αμερικανικό ελικόπτερο να σκοτώνει στη Βαγδάτη δύο φωτορεπόρτερ του Reuters.

Ολα αυτά φυσικά πλάθουν την εικόνα ενός κόμματος μάλλον ριζοσπαστικού, το οποίο όμως αρνείται σθεναρά να αυτοχαρακτηριστεί ως δεξιό ή αριστερό και αυτό γιατί η ίδρυσή του ήταν πρωτοβουλία ακτιβιστών του Διαδικτύου και χάκερ, οι οποίοι έφτιαξαν το κόμμα βασιζόμενοι στο κίνημα ενάντια στο copyright που είχε διαμορφωθεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το κόμμα των Πειρατών έχει ήδη παρουσία στο Κοινοβούλιο, το Αλθίνγκι, καθώς στις εκλογές του 2013 έλαβε το 5% των ψήφων και έτσι κέρδισε συνολικά τρεις από τις 63 έδρες που έχει η Βουλή. Αυτήν τη φορά οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα από 18 έως 20 έδρες, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα δώσουν στο κόμμα την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσκόπηση έδινε στους Πειρατές το 21% των ψήφων, ποσοστό το οποίο βέβαια είναι σαφέστατα μικρότερο από αυτό που λάμβανε στο αποκορύφωμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν την περασμένη άνοιξη (τότε έπαιρνε 40%).

Οπως σημειώνει η «Guardian», το ποσοστό που παίρνει τώρα είναι αρκετό για να μην επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συνασπισμό Αριστεράς- Πρασίνων, που μαζί φαίνεται να παίρνουν 19%, δηλαδή περίπου δέκα μονάδες λιγότερο από το απαιτούμενο ποσοστό ώστε να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία.

Στόχοι
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του κόμματος από τη μία έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός, από την άλλη όμως έχει υποστηρίξει ότι το κόμμα της μετά τις εκλογές θα συμμαχήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όποιον σχηματισμό υιοθετήσει την ατζέντα του κόμματος για μια «ριζική αλλαγή στο σύστημα», η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτευχθεί με μια συνταγματική αναθεώρηση, η οποία όμως θα προέλθει από μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες.

Μάλιστα οι Πειρατές δεν θέλουν απλά ο κόσμος να συμμετέχει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά προωθούν τη γενικότερη ενεργοποίηση του κοινού, δίνοντας στον λαό τη δυνατότητα να αποφασίζει για κάθε προτεινόμενη νομοθεσία μέσω δημοψηφισμάτων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos