300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι Πειρατές της Ισλανδίας φλερτάρουν με την εξουσία

28 Οκτωβρίου 2016 12:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Πειρατές της Ισλανδίας φλερτάρουν με την εξουσία

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Πλώρη για να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στις αυριανές πρόωρες εκλογές έχουν βάλει οι Πειρατές στην Ισλανδία, ανατρέποντας τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα των 320.000 κατοίκων.


Το κόμμα με αρχηγό τη 49χρονη φεμινίστρια Μπιργκίτα Γιονσντότιρ εκμεταλλεύεται την απογοήτευση σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων της χώρας με τα κατεστημένα κόμματα, εξαιτίας των περιστατικών διαφθοράς που σχετίζονται με την οικονομική κρίση του 2008 και τα Panama Papers.

Στην ατζέντα του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», βρίσκονται στοιχεία όπως η άμεση δημοκρατία, η απόλυτη διαφάνεια στην άσκηση εξουσίας, η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και η παροχή ασύλου στον... Εντουαρντ Σνόουντεν! Η Γιονσντότιρ είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο παρελθόν, καθώς συμμετείχε στην αποκάλυψη από τα Wikileaks και τον Τζούλιαν Ασάνζ ενός βίντεο από έδειχνε ένα αμερικανικό ελικόπτερο να σκοτώνει στη Βαγδάτη δύο φωτορεπόρτερ του Reuters.

Ολα αυτά φυσικά πλάθουν την εικόνα ενός κόμματος μάλλον ριζοσπαστικού, το οποίο όμως αρνείται σθεναρά να αυτοχαρακτηριστεί ως δεξιό ή αριστερό και αυτό γιατί η ίδρυσή του ήταν πρωτοβουλία ακτιβιστών του Διαδικτύου και χάκερ, οι οποίοι έφτιαξαν το κόμμα βασιζόμενοι στο κίνημα ενάντια στο copyright που είχε διαμορφωθεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Το κόμμα των Πειρατών έχει ήδη παρουσία στο Κοινοβούλιο, το Αλθίνγκι, καθώς στις εκλογές του 2013 έλαβε το 5% των ψήφων και έτσι κέρδισε συνολικά τρεις από τις 63 έδρες που έχει η Βουλή. Αυτήν τη φορά οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα από 18 έως 20 έδρες, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα δώσουν στο κόμμα την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσκόπηση έδινε στους Πειρατές το 21% των ψήφων, ποσοστό το οποίο βέβαια είναι σαφέστατα μικρότερο από αυτό που λάμβανε στο αποκορύφωμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν την περασμένη άνοιξη (τότε έπαιρνε 40%).

Οπως σημειώνει η «Guardian», το ποσοστό που παίρνει τώρα είναι αρκετό για να μην επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον συνασπισμό Αριστεράς- Πρασίνων, που μαζί φαίνεται να παίρνουν 19%, δηλαδή περίπου δέκα μονάδες λιγότερο από το απαιτούμενο ποσοστό ώστε να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία.

Στόχοι
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του κόμματος από τη μία έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός, από την άλλη όμως έχει υποστηρίξει ότι το κόμμα της μετά τις εκλογές θα συμμαχήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όποιον σχηματισμό υιοθετήσει την ατζέντα του κόμματος για μια «ριζική αλλαγή στο σύστημα», η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτευχθεί με μια συνταγματική αναθεώρηση, η οποία όμως θα προέλθει από μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες.

Μάλιστα οι Πειρατές δεν θέλουν απλά ο κόσμος να συμμετέχει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά προωθούν τη γενικότερη ενεργοποίηση του κοινού, δίνοντας στον λαό τη δυνατότητα να αποφασίζει για κάθε προτεινόμενη νομοθεσία μέσω δημοψηφισμάτων.

www.ethnos.gr

 

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Συνελήφθη η Αφγανή που έγινε δ...
Σικάγο: Αεροσκάφος πήρε φωτιά... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

dauwin mobile2

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Σε καταστροφικό «αμόκ» άνδρας σε κεντρικότατο δρόμο του νησιού – Προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και συνελήφθη

Πάρος: Σε καταστροφικό «αμόκ» άνδρα...

23 Μαρτίου 2026
Πάρος: Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του προς την παραχώρηση της παραλίας Τρυπητή

Πάρος: Σύλλογος εκφράζει την αντίθε...

26 Μαρτίου 2026
Fuel Pass: Δείτε πόσα λαμβάνουν ιδιοκτήτες οχημάτων  με κατοικία σε νησιά

Fuel Pass: Δείτε πόσα λαμβάνουν ιδι...

26 Μαρτίου 2026

Τελευταία Νέα

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθ...

30 Μαρτίου 2026
Με εξαιρετική επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Αναμνήσεις από το Αιγαίο» του Robert McCabe στην Πάρο, παρουσία του ίδιου του φωτογράφου

Με εξαιρετική επιτυχία τα εγκαίνια...

30 Μαρτίου 2026
Κοντογεώργης στο ΕΡΤnews: Αν επιδεινωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση (βίντεο)

Κοντογεώργης στο ΕΡΤnews: Αν επιδει...

29 Μαρτίου 2026

MHT 252147

  mit2

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ