Ο σουλτάνος σε μετωπική με όλη την Ευρώπη

13 Μαρτίου 2017 15:25

Ο πόλεμος που έχει ανοίξει η Αγκυρα πρώτα με το Βερολίνο και τώρα με τη Χάγη, είναι η τελευταία πράξη στο «δράμα» που ξεκίνησε με το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και κορυφώνεται με το δημοψήφισμα του Απριλίου, το οποίο θα δώσει στον Ταγίπ Ερντογάν εξουσίες «σουλτάνου» εφόσον επικρατήσει το «ναι».


Ταυτόχρονα έρχεται σε μια φορτισμένη στιγμή για τη Γηραιά Ηπειρο, με εκλογικές αναμετρήσεις στις μεγάλες χώρες και τους λαϊκιστές ante portas.
Οταν ο Ερντογάν μιλούσε για τα σύνορα της καρδιάς του, οι Ευρωπαίοι πιθανότατα πίστευαν ότι αναφέρεται απλώς στις όμορες χώρες και τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η... καρδιά του Ερντογάν είναι ανοιχτή και για τις απανταχού τουρκικές κοινότητες, τις οποίες, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, έχει «υπό την προστασία» του. Οι κοινότητες αυτές ψηφίζουν στο δημοψήφισμα και άρα εμπίπτουν στη «δικαιοδοσία» του «σουλτάνου», που συνεπώς θεωρεί ότι νομιμοποιείται να διεξάγει προεκλογικό αγώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η αυτονόητη αρνητική αντίδραση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών απέναντι στον ίδιο και το επιτελείο του ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο Τούρκος πρόεδρος, για να ενισχύσει τη θέση του εν όψει του δημοψηφίσματος.
Το αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν περί εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της Τουρκίας απέναντι στους οποίους ο ίδιος «αντιστέκεται» σθεναρά, είχε αρχίσει να χάνει την πειστικότητά του. Η οξύτατη κόντρα με τη Γερμανία και την Ολλανδία αφενός ενισχύει το προφίλ του στους Τούρκους ομογενείς, που πιθανώς να σταθούν στο πλευρό του και αφετέρου του δίνει επιπλέον πόντους στο εσωτερικό της χώρας του.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos