Σηκώνει τους τόνους και η Κίνα: Δεν θα επιτρέψουμε πόλεμο στο κατώφλι μας

31 Αυγούστου 2017 12:15

Το Πεκίνο διαμηνύει πως «βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση» και δεν θα επιτρέψει χάος στην περιοχή

«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε πόλεμο ή χάος στο κατώφλι μας» διεμήνυσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Ρεν Γκουοκιάνγκ, υψώνοντας τους τόνους στην διαμάχη γύρω από την Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ, αν και χθες συνετάχθη με το πόρισμα καταδίκης του ΟΗΕ για την τελευταία εκτόξευση πυραύλου του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως το Πεκίνο απέφυγε να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας και αυτή τη φορά.

Το Πεκίνο «βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας.

Το Πεκίνο «φυσικά δεν εγκρίνει» την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέφερε πλήγμα στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Υπάρχει και μια άλλη σημαντική πλευρά και αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε στην αναζήτηση μιας διπλωματικής και ειρηνικής λύσης στο πυρηνικό πρόβλημα στη χερσόνησο».

Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την έκκλησή του για «εξαμερείς συνομιλίες» (μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας), που έχουν διακοπεί από το 2009 και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποφύγουν κάθε μέτρο που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης».

Κίνα κατά Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή νέων κυρώσεων

Το Πεκίνο επέκρινε σήμερα την έκκληση για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

«Κάποιες χώρες αγνοούν με επιλεκτικό τρόπο τις εκκλήσεις για διάλογο και δεν μιλούν παρά μόνο για κυρώσεις. Οι ενέργειές τους και οι δηλώσεις τους έχουν καταστροφικό και όχι εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση» του πυρηνικού προβλήματος, δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. «Μόλις η κρίση κλιμακώνεται, (οι χώρες αυτές) αποφεύγουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η Χούα.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «δεν είναι σενάριο (ταινίας), ούτε παιχνίδι στον υπολογιστή, είναι μια πραγματική κατάσταση που αφορά στην ειρήνη στην περιοχή, ένα σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα», τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, καλώντας όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν «μια υπεύθυνη στάση».

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos