Έρχεται «μίνι Εποχή των Παγετώνων» στη Γη; - Τι υποστηρίζουν επιστήμονες

04 Ιανουαρίου 2018 14:24

Μπορεί περιοχές του πλανήτη μας, όπως οι βόρειες ΗΠΑ, να βιώνουν ένα πρωτοφανές κύμα αρκτικού ψύχους, αλλά τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Επιστήμονες προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες η Γη μπορεί να βιώσει μια «μίνι Εποχή των Παγετώνων», ικανή να αποτρέψει τις ολέθριες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, λένε, μπορούν να προκαλέσουν ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υδρόγειο την τριακονταετία 2020-2050.

Τμήμα της παγωμένης Θάλασσας του Ross στην Ανταρκτική (Φωτογραφία: ΑΡ)

Έρευνα που δημοσίευσε η καθηγήτρια Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Northumbria, Βαλεντίνα Ζάρκοβα, επαναφέροντας στο τραπέζι μια ιδέα που υποστήριξε για πρώτη φορά προ διετίας, περιέχει «την πρώτη σοβαρή πρόβλεψη μείωσης της ηλιακής δραστηριότητας, που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων».

«Ελπίζω το φαινόμενο αυτό να υπερκεράσει την υπερθέρμανση του πλανήτη δίνοντας στο ανθρώπινο είδος και τη Γη μια προθεσμία 30 χρόνων για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε.

Η Ζάρκοβα θεωρεί ότι ο Ήλιος διέρχεται κύκλους που προκαλούν περιοδικά μια πτώση της θερμότητας που παράγει.

Το φαινόμενο αυτό πιστεύεται ότι προκάλεσε τη «μικρή εποχή παγετώνων» που άρχισε γύρω στο 1645 και διήρκεσε μέχρι το 1700, περίοδο κατά την οποία πάγωσε επτά φορές ο Τάμεσης.

Το «Πανηγύρι του Πάγου στον Τάμεση», έργο που φιλοτέχνησε το 1683–84 ο Thomas Wyke (Φωτογραφία: Wikipedia)

Οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει τότε σαφώς λιγότερες ηλιακές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου, φαινόμενο που περιγράφεται ως Maunder Minimum από το επώνυμο του ζεύγους Βρετανών αστρονόμων Γουόλτερ και Άντι Μόντερ, οι οποίοι εργάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στο Royal Observatory του Γκρήνουϊτς.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos