Ρουμανία: Θα γίνει δημοψήφισμα για την απαγόρευση γάμων των ομοφυλοφίλων

12 Σεπτεμβρίου 2018 13:56

Οι Ρουμάνοι γερουσιαστές έδωσαν με μεγάλη πλειοψηφία χθες το πράσινο φως για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος που έχει στόχο να εγγραφεί στο Σύνταγμα η απαγόρευση των ομοφυλοφιλικών γάμων.

Το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί κατ' αρχήν από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ενδέχεται να διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου. Οφείλεται σε μια «πρωτοβουλία πολιτών» που προέρχεται από ενώσεις προσκείμενες στην ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, οι οποίες υποστηρίζουν πως έχουν συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής του.

Σύμφωνα με το κείμενο που ψηφίσθηκε από τους κοινοβουλευτικούς και το οποίο θα ενταχθεί στον θεμελιώδη νόμο της χώρας σε περίπτωση που νικήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, ο γάμος αποτελεί «την ένωση ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα» και όχι «μεταξύ συζύγων», όπως προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα.

Το δημοψήφισμα ενδέχεται να διεξαχθεί στις 7 ΟκτωβρίουΤο δημοψήφισμα ενδέχεται να διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου

Η ρουμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όμως, σύμφωνα με τους αντιπάλους αυτής της πρωτοβουλίας, μια ρητή απαγόρευση στο Σύνταγμα θα καθιστούσε δύσκολη, ακόμη και αδύνατη οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή του νόμου υπέρ των ζευγαριών προσώπων του ίδιου φύλου.

«Η ρουμανική Γερουσία μετατρέπει την ομοφοβία σε αξία του κράτους και θυσιάζει τη συνταγματική προστασία πολυάριθμων οικογενειών», υπογράμμισε η ένωση Accept που υπεραπίζεται τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων.

«Η ψηφοφορία αυτή συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της οικογένειας (...) που ανήκει σε όλους, όποιος κι αν είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σε μια ιστορική απόφασή του το 2015, είχε ζητήσει από τα κράτη να θεσμοθετήσουν κάποια μορφή πολιτικής ένωσης για τους γκέι.

«Η ρουμανική Γερουσία μετατρέπει την ομοφοβία σε αξία του κράτους» λέει η ένωση Accept«Η ρουμανική Γερουσία μετατρέπει την ομοφοβία σε αξία του κράτους» λέει η ένωση Accept

Η Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, δεν αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία παρά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ οι σεξουαλικές μειονότητες εξακολουθούν να είναι θύματα διακρίσεων.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos