H Ρουμανία νομιμοποιεί το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

09 Οκτωβρίου 2018 14:59

Το δημοψήφισμα απέτυχε και η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών – Ορισμένοι θεωρούν ότι το δημοψήφισμα ήταν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά προβλήματα της χώρας


Στη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σκοπεύει να προχωρήσει το κυβερνών κόμμα της Ρουμανίας, μετά και την αποτυχία του δημοψηφίσματος για την συνταγματική απαγόρευση του συγκεκριμένου ζητήματος.

 

Το δημοψήφισμα της Κυριακής προκειμένου να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων θεωρήθηκε ως τεστ δημοτικότητας για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), ενώ απέτυχε λόγω της πολύ μικρής συμμετοχής, που υπολειπόταν του 30% που προβλέπεται για να επικυρωθεί.

Θεωρήθηκε κόλπο αποπροσανατολισμού

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι το δημοψήφισμα ήταν κόλπο του κυβερνώντος κόμματος που στήριζε την αλλαγή, για να στρέψει την προσοχή μακριά από άλλα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας.

«Το νομοσχέδιο έχει οριστικοποιηθεί και (…) οι συνάδελφοί μου θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Βίκτορ Νεγκρέσκου μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 2001

Στη Ρουμανία απαγορεύεται ο πολιτικός και θρησκευτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων, ενώ δεν αναγνωρίζονται όσοι τελούνται στο εξωτερικό.

Νωρίτερα φέτος η Ρουμανία αναγκάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει δικαίωμα άδειας παραμονής στη χώρα στους συζύγους ομοφυλόφιλων που έχουν παντρευτεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξάλλου η χώρα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 2001, δεκαετίες αργότερα από τις γειτονικές της χώρες.

www.protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos