Οι πρώτοι μετανάστες έφθασαν στις ΗΠΑ -Σκαρφάλωσαν στον φράχτη

14 Νοεμβρίου 2018 13:17

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων στο Μεξικό το πρώτο κύμα των μεταναστών από την Κεντιρκή Αμερική έφθασε στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Περίπου 20 άτομα σκαρφάλωσαν στο φράκτη που χωρίζει την Τιχουάνα από το Σαν Ντιέγκο στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας συνόρων, οι οποίοι, ωστόσο, δεν επενέβησαν.

Μετά από περίπου 20 λεπτά οι μετανάστες κατέβηκαν στην μεξικανική πλευρά της μεθορίου, ενώ άλλοι που ήταν μαζί τους κοιτούσαν μέσα από το φράκτη ή έκαναν μπάνιο στη θάλασσα.

Οι μετανάστες αυτοί ανήκουν στην πρώτη ομάδα 357 ανθρώπων που έφθασαν χθες με εννέα λεωφορεία στην Τιχουάνα. Ένας εξ’ αυτών, ο Χοσέ Αλφρεντί Μελίγια Μάρκες ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα από το Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας με το «καραβάνι» των μεταναστών, όπως το αποκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, για να γλιτώσει κι αυτός από τη βία των συμμοριών και τη δεινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας του.«Είμαι χαρούμενος που απέχω μόλις μερικά βήματα από την είσοδο στις ΗΠΑ», είπε.

To πρώτο κύμα των μεταναστών κατέφθασε με εννέα λεωφορεία στην Τιχουάνα (Φωτογραφία: ΑΡ) To πρώτο κύμα των μεταναστών κατέφθασε με εννέα λεωφορεία στην Τιχουάνα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ανάμεσά τους και αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους (Φωτογραφία: ΑΡ) Ανάμεσά τους και αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο κύριος όγκος του «καραβανιού» των περίπου 5.000 μεταναστών από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται, ωστόσο, κάπου 2.400 χλμ. νοτιότερα στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα φθάσουν στην Τιχουάνα. Μια άλλη ομάδα περίπου 1.200 ατόμων έχει καταλύσει σ’ ένα γήπεδο στην Πόλη του Μεξικιό, ενώ μια τρίτη, περίπου 2.000 ατόμων βρίσκεται στην πολιτεία Βερακρούζ με κατεύθυνση προς τα αμερικανικά σύνορα.

Οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ

Από τις αρχές του χρόνου άνδρες της αμερικανικής υπηρεσίας Τελωνείων έχουν επανδρώσει τα 26 σημεία εισόδου στις ΗΠΑ, ενώ πάνω από 16.500 συνοροφύλακες επιτηρούν τις ενδιάμεσες περιοχές. Ο Τραμπ αύξησε τον περασμένο Απρίλιο τον αριθμό τους, επιστρατεύοντας πάνω από 2.100 μέλη της εθνοφρουράς, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2.800 στρατιώτες στις μεθόριες περιοχές του Τέξας, 1.500 στην Αριζόνα και άλλοι 1.500 στην Καλιφόρνια, ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει πει ότι μπορεί να στείλει συνολικά έως και 15.000 στρατιώτες.

Πώς θα μπουν οι μετανάστες στις ΗΠΑ

Μετανάστες επιβιβάζονται σε απορριματοφόρο που θα τους μεταφέρει στο Μαζατλάν του Μεξικό (Φωτογραφία: ΑΡ) Μετανάστες επιβιβάζονται σε απορριματοφόρο που θα τους μεταφέρει στο Μαζατλάν του Μεξικό (Φωτογραφία: ΑΡ)

Οι μετανάστες επιστρατεύουν κάθε μέσο για να φθάσουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ (Φωτογραφία: ΑΡ) Οι μετανάστες επιστρατεύουν κάθε μέσο για να φθάσουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Θεωρητικά οι μετανάστες μπορούν απλώς να φθάσουν σ’ ένα σημείο εισόδου και να ζητήσουν άσυλο, αλλά επειδή οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις ημερησίως, θα χρειαστεί να περιμένουν επί μακρύ διάστημα στο Μεξικό.

Θα μπορέσουν να πάρουν άσυλο;

Η αμερικανική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν ότι επιτρέπεται στους μετανάστες να αιτούνται τη χορήγηση ασύλου σε κάποιο από τα σημεία εισόδου, ή εφόσον συλληφθούν να εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Όμως βάσει των νέων κανόνων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας σε συνδυασμό με το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, οι αλλοδαποί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στα σημεία εισόδου, αλλά όχι εφόσον συλληφθούν να εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos