Αυξήθηκαν τα ποσοστά νέων κρουσμάτων του HIV στην Ανατολική Ευρώπη

28 Νοεμβρίου 2018 14:57

Περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη διαγνώστηκαν με HIV τον περασμένο χρόνο, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκε, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί της παγκόσμιας δημόσιας υγείας.

Χώρες της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας είδαν μείωση των νέων κρουσμάτων το 2017, κυρίως προερχόμενη από την μείωση κατά 20%, από το 2015, του ποσοστού των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Συνολικά, σχεδόν 160.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν στην Ευρώπη με τον HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Είναι δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε καλή είδηση δεδομένου ότι ήταν μια ακόμη χρονιά απαράδεκτα υψηλών ποσοστών ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον HIV", είπε η Σουζάνα Τζακάμπ, η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ. Η ίδια κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους αξιωματούχους υγείας να αναγνωρίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για την καταπολέμηση του AIDS, η UNAIDS, προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ο εφησυχασμός έχει αρχίσει να παρακωλύει τον πόλεμο κατά της παγκόσμιας επιδημίας με τον ρυθμό προόδου να μην επιτυγχάνει τον επιθυμητό στόχο. Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι οροθετικοί.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 900 εκατομμύρια. Περίπου 508 εκατομμύρια από αυτά είναι κάτοικοι των 28 χωρών μελών της ΕΕ και επιπλέον η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Η κοινή έκθεση αναφέρει ότι ένας λόγος που συνεχίζουν να εμφανίζονται κρούσματα του ιού στην Ευρώπη είναι ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό διαγιγνώσκονται αργά, δηλαδή σε στάδιο που είναι πιθανόν να έχουν ήδη μεταδώσει τον ιό και η μόλυνση από τον ιό να είναι σε προχωρημένο στάδιο. Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι στην περιοχή της Ευρώπης οι άνδρες μολύνονται δυσανάλογα από τον HIV με το 70% των νέων κρουσμάτων HIV που διαγνώστηκαν το 2017 να αφορά άνδρες.

Από την αρχή της επιδημίας του AIDS την δεκαετία του 80, περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον HIV. Σχεδόν οι μισοί -35.4 εκατομμύρια- έχουν πεθάνει από AIDS.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos