Η κυβέρνηση Μακρόν κάνει «άνοιγμα» στα «Κίτρινα Γιλέκα»

03 Δεκεμβρίου 2018 13:00

H κυβέρνηση Μακρόν εμφανίζεται ανένδοτη σχετικά με την αύξηση των καυσίμων - Τα «Κίτρινα Γιλέκα» προαναγγέλλουν νέα κινητοποίηση το Σάββατο - Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε εκπρόσωπος των «Κίτρινων Γιλέκων» μιλώντας στον Νίκο Αλιάγα


Σοβαρή πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» να ξυπνούν μνήμες του '68 εγκλωβίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν η δημοτικότητά του οποίου πνέει τα λοίσθια.

Η έκρυθμη κατάσταση στους δρόμους των Παρισίων στην τρίτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος το Σάββατο, έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στο Ελιζέ. Στις χειρότερες ταραχές από το Μάη του 1968 στο Παρίσι, 136 χιλιάδες Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γαλλίας για να υψώσουν την γροθιά τους στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και την μείωση της αγοραστικής ικανότητας. Στη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν πάνω από 412 άτομα ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 133.

Μιλώντας στον Νίκο Αλιάγα, δημοσιογράφο του γαλλικού ραδιοφωνικού δικτύου «Europe 1», ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», Κριστόφ Σαλενσόν, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η Βαλερί Πεκρές, εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν «Εμπρός για τη Δημοκρατίας», έσπευσε σήμερα να προειδοποιήσει ότι, μία τέταρτη κινητοποίηση του κινήματος-σαν αυτή του Σαββάτου, δεν θα μπορούσε να αντέξει η χώρα.

Ο Μακρόν «τρώει» την κίτρινη σκόνη

Η δημοτικότητα του Μακρόν βυθίζεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνοντας το σημερινό της πρωτοσέλιδο στο Γάλλο πρόεδρο. Το περισσότερο μέρος του προσώπου του Γάλλου προέδρου είναι καλυμμένο από κίτρινη σκόνη.

Στο μεταξύ ο Μακρόν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ να βγάλει το φίδι από την τρύπα ξεκινώντας νέο κύκλο συναντήσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Την ώρα που το κίνημα γιγαντώνεται από άκρη σε άκρη στη Γαλλία, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αλαλούμ.

Φουντώνει η γκρίνια για την αύξηση της τιμής στα καύσιμα

Αναζητώντας έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία, ο Μακρόν επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα αν και δηλώνει πως η «η πορεία δεν αλλάζει... όπως και η φορολογία στα καύσιμα».

Από την αρχή του 2018, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Le Pαrisien» ξεκίνησε στη Γαλλία η γκρίνια κατά της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Μέσα σ' ένα χρόνο οι αυξήσεις έφθασαν για το ντίζελ συν 23% και για την αμόλυβδη βενζίνη συν 15%. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές οφείλονται εν μέρει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες όμως προστίθενται οι συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας.

Η οικολογική συνείδηση «καίει» τον Μακρόν

Προβάλλοντας το οικολογικό του προφίλ, ο 40χρονος πρόεδρος της Γαλλίας η κυβέρνηση επεδίωξε καταρχάς μέσω της φορολόγησης του ντίζελ, τη σύγκλιση στις τιμές στην αντλία με τη σούπερ αμόλυβδη. Κατά συνέπεια, από τον Ιανουάριο του 2019 ,η αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 4 λεπτά ανά λίτρο, το δε ντίζελ κατά 7 λεπτά ανά λίτρο.

Η λαϊκή αγανάκτηση των Γάλλων για την αύξηση της τιμής στα καύσιμα ήταν «βούτυρο» στο ψωμί της αντιπολίτευσης

Το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς και ηγέτης των «Ανυπόταχτων Γάλλων», Ζαν Λικ Μελανσόν όπως και η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν ζήτησαν την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προσφυγή στις κάλπες.

Τα Κίτρινα Γιλέκα προσπαθούν να συσπειρωθούν και προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τα «Κίτρινα Γιλέκα» τα οποία επιχειρούν να οργανωθούν ώστε να μπορέσουν να εκπροσωπηθούν. Το κίνημα έκανε μία προσπάθεια με οκτώ εκπροσώπους από διάφορες περιοχές, ωστόσο δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια του.

Χθες έγινε μία δεύτερη προσπάθεια με δέκα «κίτρινα γιλέκα» να απευθύνουν κάλεσμα για την «Τέταρτη Πράξη», την τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος το ερχόμενο Σάββατο, μέσω της γαλλικής εφημερίδας «Journal du Dimanche».

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos