Εσπασε ρεκόρ ο πίνακας που βρέθηκε στην κουζίνα ηλικιωμένης -Πουλήθηκε 24 εκατ. ευρώ!

28 Οκτωβρίου 2019 13:03

Μία σπάνια εικόνα του Ιησού δημοπρατήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 24.180.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο αριστούργημα του Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε (1272-1302), «Η χλεύη στον Χριστό» ή «Ο Χριστός χλευαζόμενος», που κατακυρώθηκε έναντι 24.180.000 ευρώ (των εξόδων περιλαμβανομένων) σε μια ιστορική δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Σενλί, κοντά στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Acteon. Η εικόνα ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στο Κομπιέν, βόρεια του Παρισιού, στην κουζίνα μίας ηλικιωμένης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Turquin. Ο πίνακας είναι μικρού μεγέθους (25,8 επί 20,3 εκατοστά), έχει χρυσό φόντο και είναι πάνω σε ξύλο λεύκας.

Σε δημοπρασία σπάνιο έργο του Τσιμαμπούε
Η τιμή έφθασε στη δημοπρασία τα 19,5 εκατομμύρια χωρίς τα έξοδα. Ο Acteon δεν διευκρίνισε ποιο είναι το προφίλ του αγοραστή του πίνακα αυτού, ο οποίος είχε εκτιμηθεί μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που έβγαινε σε δημοπρασία πίνακας του Τσιμαμπούε.

Η εικόνα του Ιησού που δημοπρατήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 24.180.000 ευρώ
Ποιος είναι ο Τσιμαμπούε

Ο Τσιμαμπούε (Σεπτέμβριος 1240-Ιανουάριος 1302) θεωρείται ο τελευταίος σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης που ακολούθησε τη βυζαντινή τεχνοτροπία, η οποία κυριάρχησε στην πρώιμη μεσαιωνική ιταλική ζωγραφική. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν τα ψηφιδωτά που φιλοτέχνησε, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που ανακάλυψε τον Τζιότο του οποίου υπήρξε πιθανά δάσκαλος.

Aκόμα ένα δείγμα της δουλειάς του Τσιμαμπούε, Σταύρωση του San Domenico, 1268-1271, Αρέτσο, San Domenico
Το έργο του έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν μεταγενέστεροι ζωγράφοι, όπως ο Τζιότο και ο Ντούτσιο, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ο σύγχρονός του Δάντης εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του και τον είχε κατατάξει ανάμεσα στους μείζονες Ιταλούς ζωγράφους της εποχής, όπως έκανε πολύ μεταγενέστερα και ο Τζόρτζιο Βαζάρι.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos