Αλβανία:Σοκάρουν οι ιστορίες, στους 45 οι νεκροί

28 Νοεμβρίου 2019 19:39

O αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία, συνεχώς ανεβαίνει, με τις ιστορίες των επιζώντων αλλά και των θυμάτων, να συγκινούν και συγκλονίζουν.

 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα, πως μέχρι στιγμής υπάρχουν 45 νεκροί, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά ηλικίας από τριών έως 9 ετών και 17 γυναίκες. Περίπου 20 άτομα παραμένουν ακόμη αγνοούμενα ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 680, με πάνω από 2.000 κατοίκους των πόλεων του Δυρραχίου και του Θουμάνε να φιλοξενούνται σε σκηνές. Οι ελπίδες για την ανάσυρση ζωντανών μειώνονται ώρα με την ώρα, με τα σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι ιστορίες των θυμάτων και των συγγενών

Την ίδια ώρα, οι ιστορίες των επιζώντων αλλά και των θυμάτων συγκινούν το κοινό. Μεταξύ αυτών η ιστορία του 73χρονου Φέχμι Βάτα, που δούλευε ως φρουρός ασφαλείας σε νυχτερινή βάρδια, προκειμένου να κερδίσει ένα έξτρα εισόδημα, οπότε, όταν ο πιο θανατηφόρος σεισμός εδώ και δεκαετίες χτύπησε την Αλβανία, τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν βρισκόταν στο σπίτι του. Ο 73χρονος ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την σύζυγό του, τα δύο του εγγόνια και την νύφη του, που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια του διαμερίσματός τους στον πρώτο όροφο μιας πολυώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Θουμάνε.

Σε σκηνές μένουν περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι πόλεων της Αλβανίας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν από τον ισχυρό σεισμό
Συγκινεί η ιστορία επιζώντα του σεισμού: «Η σύζυγός μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της. Κι όπως φαίνεται το έκανε»
Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ήταν μεταξύ εκείνων που βγήκε ζωντανός από τα ερείπια, αλλά η σύζυγός του δεν ήταν εξίσου τυχερή. Πέθανε κρατώντας στην αγκαλιά της τον εγγονό της, σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε αλλά νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο. «Η σύζυγός μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της. Κι όπως φαίνεται το έκανε» λέει ο Βάτα, καθισμένος σε ένα τσιμεντένιο απομεινάρι της πολυκατοικίας, μπροστά από μία κόκκινη αστυνομική ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα ΜΜΕ μακριά από τα συντρίμμια.

Λίγα μέτρα μακριά, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες, σκάβουν για πιθανούς επιζώντες. Το άλλο του εγγόνι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένο κάτω από τα ερείπια, πιθανότατα κάπου κάτω από τις σκάλες που κρυβόταν πάντα, σύμφωνα με τον Βάτα. «Στενοχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μπορώ μόνο να προσεύχομαι γι’ αυτόν» είπε με το πρόσωπό του καλυμμένο με δάκρυα. «Γιατί ο Θεός δεν πήρε εμένα;»

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos