Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αυστραλία: Τοξικό νέφος έχει σκεπάσει την Καμπέρα

08 Δεκεμβρίου 2019 13:00

Ένα τοξικό νέφος καπνού έχει απλωθεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, την ώρα που οι πυροσβέστες αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο περισσότερες από 140 πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης.

Το ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μήνες ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές, συνεπεία, σύμφωνα με επιστήμονες, μιας παρατεταμένης ξηρασίας και των κλιματικών αλλαγών.

Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Καμπέρα διαπίστωσαν ότι ένα τοξικό νέφος από τις πυρκαγιές είχε απλωθεί στην πόλη τους. Το Σίδνεϊ αντιμετώπισε πρόσφατα για αρκετές εβδομάδες το ίδιο φαινόμενο.

Νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών και ισχυροί άνεμοι από την Τρίτη

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες τους επέτρεψαν να θέσουν υπό έλεγχο κάποιες πυρκαγιές πριν από την αναμενόμενη επάνοδο την Τρίτη ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πάνω από 20 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καταστραφεί από τις φετινές πυρκαγιές στην Αυστραλία/Φωτογραφία: AP
Μεταξύ των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα, οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

«Σήμερα οι ομάδες (αντιμετώπισης των πυρκαγιών) θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν τις ζώνες ελέγχου» των πυρκαγιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις πυρκαγιές στις αγροτικές ζώνες της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της πολιτείας αυτής έχει προειδοποιήσει ότι οι πυρκαγιές αυτές είναι «σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλες για να καταστεί δυνατή αυτήν την στιγμή η κατάσβεσή τους».

6 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις φετινές πυρκαγιές στην Αυστραλία
Τις τελευταίες ημέρες έχουν σταλεί περίπου 50 πυροσβέστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος της χώρας.

Συνολικά 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 700 σπίτια έχουν καταστραφεί από τον Σεπτέμβριο που άρχισαν οι πυρκαγιές. Ο απολογισμός αυτός υπερβαίνει λίγο ακόμη και αυτόν της πιο φονικής χρονιάς, που ήταν το 2009, όταν σχεδόν 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο φέτος το εύρος των ζωνών που έχουν καταστραφεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό καμίας άλλης χρονιάς. Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από τις φλόγες.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos