Οριστικό μπλόκο των ΗΠΑ στην πώληση των F-35 στη Τουρκία

10 Δεκεμβρίου 2019 14:31

Μπλόκο στην πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την απόφαση της Αγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

 

Με διακομματική συμφωνία των επιτροπών άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας (ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) και της Βουλής των Αντιπροσώπων (ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την αγορά ρωσικών S-400 από την Άγκυρα

Το νομοσχέδιο που έχει διακομματική έγκριση -τόσο των Ρεπουμπλικανων όσο και των Δημοκρατικών- εισηγείται επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να εξοπλιστεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 που κατασκευάζει η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τιμωρώντας την Τουρκία» αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters και σημειώνει πως η NDAA εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν είναι συμβατό με τις άμυνες του ΝΑΤΟ και απειλεί το F-35, αποτελεί σημαντική συναλλαγή σύμφωνα με το νόμο περί κυρώσεων των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών μαχητικών, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η Τουρκία θα προσπαθήσει να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, για εγχώρια χρήση και για εξαγωγή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos