O Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος με τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

19 Δεκεμβρίου 2019 21:14

Αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα ακόμη φαραωνικό πρότζεκτ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας ότι η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα παρακάμπτει τον Βόσπορο, θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, ώστε η Τουρκία να αρχίσει να εισπράττει τα σχετικά τέλη διέλευσης από τα διερχόμενα πλοία.

«Στα Στενά με την συνθήκη του Μοντρέ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και τα πλοία περνούν όπως θέλουν. Δηλαδή χρησιμοποιούν τα Στενά και δεν κερδίζουμε τίποτα. Όμως με το “Kanal Istanbul” (διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) θα δημιουργηθούν δικαιώματα όπως συμβαίνει και στη διώρυγα του Σουέζ. Θα το προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν κωφεύοντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα του, αλλά και στις ενστάσεις οργανώσεων που διατυπώνουν ανησυχίες για τις σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Χάρτης της νέας Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης / πηγή: Wikipedia
Το κόστος της διάνοιξης της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Προποντίδα και θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σ’ ένα μεγάλο νησί, υπολογίζεται στα δέκα δις. δολάρια, ενώ το σχέδιο του Ερντογάν προβλέπει να έχουν προχωρήσει τα έργα σε ποσοστό 60% μέχρι το 2021 και να ολοκληρωθούν το 2025.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos