Κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να «αφήσει» έως και 80 εκατ. νεκρούς, προειδοποιεί σύμβουλος του ΠΟΥ

25 Φεβρουαρίου 2020 22:06

Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί στην «ασθένεια Χ» προκαλώντας έως και 80 εκατ. θανάτους παγκοσμίως - Ενα αντιικό φάρμακο φέρεται να έχει αποτελέσματα σε ασθενείς σύμφωνα με κλινικές δοκιμές όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ


Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η επιστημονική κοινότητα για την παρασκευή ενός εμβολίου ή μιας θεραπείας κατά του νέου κορωνοϊού που απλώνει τα «πλοκάμια» του σε όλο τον πλανήτη, υπό το φόβο ότι μπορεί να εξελιχθεί στην «ασθένεια Χ», όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ασθένεια αυτή θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις πανδημίας επιφέροντας το θάνατο ακόμη και 80 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Μάριον Κούπμανς και καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ερασμος του Ρότερνταμ, προειδοποιεί ότι «η επιδημία COVID-19 μπορεί να εξελιχθεί στην «ασθένεια Χ», που οι ειδικοί αναμένουν ότι θα προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Το 2018 στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τους ιογενείς κινδύνους, αποφασίστηκε να προστεθεί ένας ακόμη: η ασθένεια X.

Η «ασθένεια X» αναφερόταν σε μία επιδημία που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία και προκαλείται από άγνωστο έως σήμερα παθογόνο», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με την αιφνίδια εμφάνιση του «Covid-19», ο οποίος φέρει τα περισσότερα χαρακτηριστικά της «ασθένειας Χ» - την ταχύτατη εξάπλωση και τις παράπλευρες απώλειες στον τουρισμό - η μακρινή απειλή έγινε άμεσος κίνδυνος.

Ο «Covid-19» προκλήθηκε από έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο και έχει ήδη εξαπλωθεί σε 35 χώρες από τη μέρα που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας πριν από περίπου δύο μήνες.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία ένα αντιιικό σκεύασμα, το «remdesevir» που χρησιμοποιείται κατά του ιού Έμπολα, φέρεται να έχει αποτελέσματα σε ασθενείς του κορωνοιού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN, οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας εταιρίας «Gilead Sciences» αυξήθηκαν χθες σχεδόν κατά 5% ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία, το φάρμακο «remdesivir» παρουσιάζει ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του θανάσιμου κορωνοϊού.

«Υπάρχει μόνο ένα φάρμακο τώρα που νομίζουμε ότι μπορεί να έχει πραγματική αποτελεσματικότητα κι αυτό είναι remdesivir», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Κίνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μπρους Έιλγουορντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόσθεσαν ότι οι κλινικές δοκιμές του remdesivir έχουν ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η εταιρεία Gilead Sciences επιβεβαίωσε στο CNN ότι συνεργάζεται με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας σε δύο κλινικές δοκιμές για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό «Covid-19

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos