Covid-19: Ενισχύουν τα μέτρα προστασίας οι ευρωπαϊκές χώρες

26 Φεβρουαρίου 2020 17:49

Απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Ιταλία και την μετάδοση του ιού covid-19 στην Ευρώπη, πολλές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού της που έχουν διασχίσει την «κόκκινη ζώνη» των 11 πόλεων της βόρειας Ιταλίας που έχουν τεθεί σε καραντίνα να απομονωθούν για διάστημα 14 ημερών. Στο στάδιο αυτό, δεν ζητεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε αντίστοιχη οδηγία απομόνωσης των μελών του προσωπικού για μία ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που περιλαμβάνει την Λομβαρδία, το Πιεμόντε, την Αιμίλια-Ρομάνα και την Βενετία, καθώς και την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Σιγκαπούρη και την Νότια Κορέα.
Η Ρουμανία έθεσε σε καραντίνα δώδεκα άτομα που προέρχονται από την «κόκκινη ζώνη» της Ιταλίας.

Οι Γάλλοι πολίτες που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας καλούνται να αποφύγουν «όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις» για διάστημα δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, την Σιγκαπούρη, την Νότια Κορέα και τις δύο πλέον πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, την Λομβαρδία και το Βένετο, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για διάστημα 14 ημερών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας- όπως και από την Κίνα, την Νότια Κορέα και το Ιράν- να απομονωθούν στο σπίτι και να ενημερώσουν τις αρχές.

Η Βοσνία συμβουλεύει όσους έχουν ταξιδέψει τις πλέον πληγείσες περιοχές να συμβουλεύονται έναν γιατρό και να παραμείνουν στο σπίτι.

Στην Ουγγαρία, ο δήμαρχος του Εγκερ, βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, έκλεισε την πισίνα της πόλης και ζήτησε την απολύμανσή της μετά την επιστροφή από την Ιταλία της τοπικής ομάδας του πόλο.

Εμπόδιο στις μετακινήσεις λόγω του covid-19
Η Bulgaria Air ακύρωσε όλες τις πτήσεις ανάμεσα στην Σόφια και το Μιλάνο μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος συνοριακών περασμάτων σε περίπτωση υποψίας για κρούσμα, έπειτα από την προσωρινή διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων στο πέρασμα του Μπρένερ την Κυριακή. Στην περιοχή της Καρινθίας, οι αρχές ματαίωσαν αγώνες σκι, στους οποίους θα συμμετείχαν 300 άτομα από την βόρεια Ιταλία.

Στην Γαλλία, λεωφορείο που αναχώρησε από την Ιταλία αποκλείσθηκε στην Λυόν λόγω της παρουσίας ύποπτου κρούσματος, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι Γάλλοι ελεγκτές της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF στην γραμμή Παρίσι-Μιλάνο παραδίδουν στα σύνορα στους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Στην Κροατία, όλες οι σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν για τις επόμενες 30 ημέρες. Πολλές χώρες έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία.

Η Φινλανδία κάλεσε τους πολίτες της να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή» όταν βρίσκονται στην Ιταλία και να ενημερώνουν τις προξενικές αρχές για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Ελεγχοι και πρόληψη
Η θερμοκρασία των επιβατών που προέρχονται από την Ιταλία μετράται στα ουγγρικά αεροδρόμια της Βουδαπέστης και του Ντέμπρετσεν, καθώς και του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Θερμομετρήσεις θα κάνουν οι ουκρανικές αρχές και στους ταξιδιώτες στα σύνορά της με την Ουγγαρία, από όπου περνούν τα μινιμπάς που ταξιδεύουν από την Ιταλία στην Ουκρανία.

Η Ukraine International Airlines ζητεί από τα μέλη του προσωπικού της να φορούν μάσκες και γάντια στις πτήσεις που προέρχονται από την Ιταλία.

Το αεροδρόμιο της Πράγας ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων υγιεινής. Στην Βαρσοβία, ιατρικό προσωπικό επιβιβάζεται στα αεροπλάνα που προέρχονται από την Ιταλία για να κάνει θερμομετρήσεις πριν επιτρέψει την αποβίβαση. Στην Κροατία, τα άτομα που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας θα απαντούν στα σύνορα σε ερωτηματολόγιο αστυνομικών και επιδημιολόγων. Στην Σερβία, οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή ιατρικών ελέγχων στα συνοριακά φυλάκια για όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περιοχές που εκτέθηκαν σε υψηλή μετάδοση του ιού.

Οικονομική ενίσχυση
Στην Σουηδία, η Υπηρεσία Υγείας αρνήθηκε να εφαρμόσει ελέγχους στα αεροδρόμια, αφού κρίθηκαν αναποτελεσματικοί. Ομως, η Σουηδία, καθώς και η Δανία, θα χορηγήσουν πόρους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να βοηθηθούν οι χώρες που τους έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν την μετάδοση του ιού.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos