Εγκώμια από το Βloomberg: Η Ελλάδα έδειξε με την πανδημία του κορωνοϊού πώς πρέπει να χειρίζονται οι χώρες τις κρίσεις

10 Απριλίου 2020 13:36

Το εγκώμιο της Ελλάδας για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού πλέκει το Bloomberg σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί φωτεινή εξαίρεση όσον αφορά στην αποφασιστικότητα και την ταχύτητα αντίδρασης που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

«Από την Ισπανία μέχρι τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι πολιτικές ηγεσίες περίμεναν για πάρα πολύ διάστημα μέχρι να αποφασίσουν τα δραματικά βήματα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους. Η Ελλάδα ήταν μια αξιοσημείωτη -και ίσως αιφνίδια- εξαίρεση σε αυτή την τάση. Η κυβέρνησή της επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ προγενέστερο στάδιο της επιδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη», σχολιάζει το Politico.

Κι επικαλείται την έρευνα του πολιτικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τάκη Παππά, που συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία διαπιστώνοντας ότι στη χώρα μας έκλεισαν όλες οι μη ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό –όταν η Ιταλία και η Ισπανία προχώρησαν στο αντίστοιχο μέτρο μετά από 18 και 30 ημέρες αντίστοιχα, ενώ η απαγόρευση των μετακινήσεων του πληθυσμού αποφασίστηκε εδώ μόνον μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι στις δύο προαναφερθείσες χώρες.
Η ταχεία αντίδραση στην Ελλάδα μείωσε την πίεση στο ΕΣΥ
Αυτές οι ενέργειες σε αρχικό στάδιο μείωσαν την πίεση στο επισφαλές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου, το ΕΣΥ διέθετε μόλις 605 κλίνες στις ΜΕΘ, εκ των οποίων μόνον στις 557 μπορούσε να υπολογίσει λόγω έλλειψης προσωπικού, όταν η Ελλάδα έχει πληθυσμό άνω των δέκα εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα η Ισπανία των σχεδόν 47 εκατ. κατοίκων στην αρχή της κρίση διέθετε 4.400 κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της, που έχουν γονατίσει στο μεταξύ από την πληθώρα των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«Η σύγκριση ιδιαίτερα με την Ισπανία λέει πολλά. Αν και η Ιταλία θα έπρεπε να προχωρήσει νωρίτερα σε lockdown, η πολιτική ηγεσία της μπορεί να υποστηρίξει ότι ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που αντιμετώπισε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση. Η ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά αμφιταλαντεύτηκε επιτρέποντας μαζικές συναθροίσεις σε διαδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στη χώρα», υπογραμμίζει το Politico.

Η μικρή αναλογία κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα

Αναφέρει δε ότι μέχρι στιγμής στη χώρα μας αναλογούν 188 κρούσματα και οκτώ θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Ισπανία είναι 3.261 κρούσματα και 326 θάνατοι και στην Ιταλία 2.375 κρούσματα κορωνοϊού και 302 θάνατοι –πράγμα που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει λιγότερο από μισές διαγνωστικές εξετάσεις για την Covid-19 σε σχέση με την Ισπανία και λιγότερες από ένα τέταρτο σε σύγκριση με την Ιταλία. Σημειώνει όμως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ανάλογη πίεση με τα αντίστοιχα στις προαναφερθείσες χώρες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε άλλους 4.200 γιατρούς και αύξησε κατά ήμισυ τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου που αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του – συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ – αντέδρασε με ψυχραιμία – μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με τις εσωτερικές διαμάχες στην Ισπανία. Κι ο ελληνικός πληθυσμός δείχνει να προσέχει ιδιαίτερα την τήρηση των κανόνων του lockdown, εν μέρει λόγω και των αυστηρών ποινών που επιβάλλει η κυβέρνηση σ’ όσους δεν συμμορφώνονται», σχολιάζει το άρθρο.

Η Ελλάδα ίσως σταθεί γρηγορότερα από άλλες χώρες στα πόδια της
Το Bloomberg επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφθασε στην Ελλάδα σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει το δρόμο της μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης κι οι επενδυτές επέστρεφαν αναζητώντας ευκαιρίες και αποδόσεις. Το πλήγμα στον τουρισμό μπορεί να είναι μεγάλο αν παραταθούν οι απαγορεύσεις ταξιδιών μέχρι το καλοκαίρι, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν άνω του 80% του εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας, ρευστότητας και καθίζησης των πωλήσεων.

«Ωστόσο, δεδομένου του πόσο γρήγορα αντέδρασε στην πανδημία η Ελλάδα ίσως μπορέσει να σταθεί γρηγορότερα από άλλες χώρες στα πόδια», τονίζει το άρθρο υπογραμμίζοντας τη σημασία της απόφασης της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να τα δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες . Και καταλήγει: «Επί σειράν ετών μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετώπιζε αφ' υψηλού την Ελλάδα ως άλυτο πρόβλημα. Παρόλες τις εγγενείς ευπάθειές της, σ’ αυτή την πανδημία η Ελλάδα μπορεί να βαδίζει με το κεφάλι ψηλά».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos