Κορονοϊός: «Αγγίζουν» τις 500.000 οι θάνατοι παγκοσμίως - Ανησυχία για «αναζωπύρωση»

27 Ιουνίου 2020 23:57
Πίσω... ολοταχώς στην άρση των μέτρων σε πολλές περιοχές παγκοσμίως

Τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων έχει επιφέρει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού, μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα κρούσματα που βρίσκονται μια «ανάσα» από τα δέκα εκατομμύρια κι έχουν καταγραφεί συνολικά σε 196 χώρες.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης. Τουλάχιστον 6.728 νέοι θάνατοι και 176.060 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο χθες, σε όλο κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι ΗΠΑ 2.494, η Βραζιλία 1.141, και το Μεξικό με 736.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα το επίκεντρο της πανδημίας πλέον είναι η Αμερική. Σε πολλές χώρες ωστόσο έχει παρουσιαστεί αναζωπύρωση των κρουσμάτων, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Τσεχίας, της Σερβίας, ενώ ολόκληρες περιοχές σε Γερμανία και Ιταλία συνεχίζουν τα τίθενται σε τοπικά lockdown.

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στις ΗΠΑ - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν την Παρασκευή τουλάχιστον 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δηλαδή ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το σύνολο των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί έφθασε έτσι τους τουλάχιστον 2.475 εκατ., κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου.

Το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σημειώθηκε την ώρα που οι αρχές σε πολλές πολιτείες οι οποίες μετατράπηκαν σε εστίες της πανδημίας ανακοίνωναν πως κάνουν βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού. Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, έδωσε εντολή τα μπαρ στην πολιτεία να κλείνουν το μεσημέρι και τα εστιατόρια να περιορίζουν τους καθήμενους στις αίθουσές τους στο 50% της χωρητικότητάς τους. Οι αρχές στη Φλόριντα αποφάσισαν να κλείσουν τα μπαρ. Η Φλόριντα ανακοίνωσε νέα μέτρα αφού κατέγραψε τον τρομακτικό αριθμό 8.942 νέων κρουσμάτων μόλυνσης σε μια ημέρα, πολύ υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 5.511 και καταγράφηκε την 24η Ιουνίου.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε, παράλληλα  ότι στην κομητεία Ιμπίριαλ, ανατολικά του Λος Άντζελες, η κατάσταση έχει πλέον φθάσει σε σημείο που ζήτησε να απευθυνθεί αυστηρή σύσταση στους πολίτες να μένουν σπίτι. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πρόσθεσε, τον εξώθησαν να αναστείλει τη διαδικασία επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλες κομητείες.

Μάσκες στην Αλάσκα

Ο Ίθαν Μπέρκοουιτς, δήμαρχος στην πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας, δημοσιοποίησε κατεπείγουσα απόφασή του που απαιτεί οι κάτοικοι να φορούν μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, καθώς η πολιτεία κατέγραψε 836 κρούσματα μόλυνσης ως χθες, τα 387 στην πόλη του. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο επέκρινε Πολιτείες που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, λέγοντας ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» ότι αυτές οι Πολιτείες έκαναν λάθος.

Ο Κουόμο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση. «Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα», ανέφερε ο κυβερνήτης. «Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα».

Αύξηση κρουσμάτων και στην Τσεχία 

Οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή 168 νέα κρούσματα κορονοϊού, τη μεγαλύτερη αύξηση σε μία ημέρα των περιπτώσεων SARS-CoV-2 από τις αρχές του Απριλίου, ενώ αρχίζει η δίμηνη περίοδος καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα.

Την τελευταία εβδομάδα, η ανατολική περιοχή Καρβινά είναι με διαφορά η περισσότερο πληγείσα από την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου υγείας. Την Παρασκευή ήταν η τελευταία σχολική ημέρα για τους περισσότερους μαθητές και σπουδαστές και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πολλοί Τσέχοι θα περάσουν τις διακοπές τους μάλλον στην χώρα τους παρά στο εξωτερικό λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για τον νέο κορονοϊό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε σταδιακά τους περισσότερους περιορισμούς στις επιχειρήσεις, εκτός από τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και τους περιορισμούς στις ώρες που λειτουργούν οι παμπ και τις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα επικεντρωθεί σε τοπικές καραντίνες, στην ιχνηλάτηση και στα μέτρα για την υποβολή σε διαγνωστικά τεστ παρά στην επιβολή lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Την περασμένη Δευτέρα επιτράπηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις έως 1.000 ανθρώπων από 500 που ήταν το προηγούμενο όριο. Πράσινο φως δόθηκε και στις εμπορικές εκθέσεις. Επίσης δόθηκε άδεια να επαναλειτουργήσουν οι πισίνες, οι ζωολογικοί κήποι, τα μουσεία και τα κάστρα χωρίς να υπάρχουν πλέον περιορισμοί στον αριθμό επισκεπτών. Ως σήμερα το πρωί, η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει συνολικά 11.038 κρούσματα κορονοϊού και 349 θανάτους από Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο ιός αυτός.

Πάνω από 500.000 κρούσματα στην Ινδία

Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασε τα 500.000 ανακοίνωσε σήμερα η ινδική κυβέρνηση, ενώ σε ένα 24ωρο καταγράφηκε ένας αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων, τα οποία ήταν περίπου 18.500. Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 15.685 θάνατοι που οφείλονται στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη χώρα αυτή, σύμφωνα με επιδημιολόγους, και αυτή αναμένεται σε εβδομάδες, ενώ το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων SARS-CoV-2 πιστεύεται ότι θα ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι οι αρχές πρέπει τώρα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη μείωση της θνησιμότητας έναντι της αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

«Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη των θανάτων κι όχι να καθηλωθούμε από τους αριθμούς. Οι αριθμοί θα αυξηθούν», δήλωσε ο Μανόζ Μουρχέκαρ, μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης της Covid-19 στην Ινδία και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας. Η ομάδα μελέτης COV-IND-19, της οποίας ηγείται ο Μπχράμαρ Μουχκχερτζί, καθηγητής βιοστατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβλέπει ότι στην Ινδία μπορεί να καταγραφούν από 770.000 ως 925.000 κρούσματα νέου κορονοϊού ως τις 15 Ιουλίου.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, ορισμένες πόλεις όπως το Νέο Δελχί αγωνίζονται να οικοδομήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις με χιλιάδες κλίνες για αυτούς που θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν με Covid-19. Η πόλη αυτή των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει μόνον περίπου 13.200 κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και θα αποκτήσει τουλάχιστον άλλες 20.000 τις ερχόμενες εβδομάδες, με κάποιες εγκαταστάσεις που θα επανδρωθούν από στρατιωτικούς ιατρούς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πιθανόν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν και ανοίγουν πιο προσωρινές εγκαταστάσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί, αν και οι υγειονομικές αρχές σε κάποιες ινδικές πόλεις πιέζουν για μια βελτιωμένη κατηγοριοποίηση των ασθενών ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που χρειάζονται πραγματικά θεραπεία θα την λαμβάνουν», δήλωσε ο Γκιριντχάρ Ρ. Μπάμπου, ένας επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο οποίος είναι σύμβουλος του νοτίου κρατιδίου της Καρνατάκα.

Σερβία: Διπλασιάζονται τα κρούσματα

Δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο Covid-19 στους 13.565. Μέσα σε τέσσερεις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν. Το τελευταίο 24ωρο απεβίωσε ένας ακόμη ασθενής, και έτσι τα θύματα από τον κορονοϊό έφτασαν τα 265, ενώ 28 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Στη Σερβία μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί συνολικά 374.875 δείγματα. Χαρακτηριστικό της έξαρσης της νόσου είναι το γεγονός ότι έξω από όλα τα κέντρα υγείας όπου λειτουργούν ξεχωριστά ιατρεία για τον Covid-19, σχηματίζονται μεγάλες ουρές από άτομα που περιμένουν για να εξεταστούν. Δύο κέντρα υγείας του Βελιγραδίου άρχισαν να λειτουργούν επί 24ωρου για να αντιμετωπιστούν επείγοντα περιστατικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κλινικές στο Βελιγράδι, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν κανονικά μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 7 Μαΐου, επανέρχονται στο καθεστώς νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση. «Θα περιμένουμε άλλες δύο ημέρες και εάν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου και αυξηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, θα επιβάλουμε περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η έξαρση της νόσου» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σχολιάζοντας την κατάσταση από τις Βρυξέλες όπου βρίσκεται. Στην πόλη Τούτιν, στην περιοχή του Σαντζάκ, κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της εμφάνισης πολλών νέων κρουσμάτων. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική παντού, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, οι καφετερίες και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

Το ίδιο μέτρο ανήγγειλε και ο δήμαρχος της βιομηχανικής πόλης Κραγκούγεβατς στην κεντρική Σερβία. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων αποδίδεται από τους επιδημιολόγους στην απότομη χαλάρωση των μέτρων. Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι αθλητικές εκδηλώσεις με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων, τα γλέντια στα νυχτερινά κλαμπ, οι γεμάτες καφετερίες και τα πολυκαταστήματα, κάνουν τους ειδικούς να είναι ανήσυχοι για την επιδημιολογική κατάσταση στο άμεσο μέλλον.

Σταθερά υψηλά νούμερα στη Ρωσία 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 6.852 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που δείχνει ότι η ημερήσια αύξηση των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 παραμένει για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κάτω του ορίου των 7.000. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη Ρωσία σε 627.646.

Το κέντρο που είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της Covid-19 στη χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι 188 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Με αυτούς ανέρχεται σε 8.969 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στη Ρωσία.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos