Μπιλ Γκέιτς: Η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει το 2021

21 Αυγούστου 2020 22:10

Την πεποίθηση πως η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει τελειώσει ως το τέλος του 2021 εξέφρασε ο εκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς.

Μιλώντας στον Economist, ο Μπιλ Γκέιτς εξήγησε πως τα εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση της έρευνας θα φέρουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της εκθετικής εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Πιστεύω πως αρκετά από αυτά (τα εμβόλια) θα είναι αποτελεσματικά, όχι απλά στο 50%, αλλά σε ένα ποσοστό 80-90% σε ό, τι αφορά στην ανάσχεση μετάδοσης του ιού» σημειώνει ο Αμερικανός.

Μπιλ Γκέιτς: Να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για να σώσουμε τρισεκατομμύρια
Για τον Μπιλ Γκέιτς η διεθνής κοινότητα και οι ηγέτες των κρατών ανά τον κόσμο θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα για να σταματήσει η πρωτοφανής οικονομική αιμορραγία που έχει προκαλέσει η πανδημία. «Όλοι πρέπει να ξοδέψουμε εκατομμύρια προκειμένου να βγάλουμε εκεί έξω το εμβόλιο για να διασώσουμε τα τρισεκατομμύρια της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται» είπε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πως τα υπό δοκιμή εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 2 με 3 δολάρια ανά δόση. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να παράγουμε αρκετά από αυτά, ώστε να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Επειδή χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια δόσεων, θα μπορέσουμε να βγάλουμε εμβόλια στην αγορά και να επιτύχουμε την ανοσία μέσα στο 2021 ή θα επεκταθεί αυτό (επιδημία) και το 2022;» διερωτάται ο Μπιλ Γκέιτς. Όπως σημειώνει ο εκατομμυριούχος, που ασχολείται με την έρευνα για μια σειρά ασθενειών εδώ και δύο δεκαετίες, τα νέα είναι μάλλον αισιόδοξα.

Η εκτίμηση Μπιλ Γκέιτς για το τέλος της πανδημίας
«Υπάρχουν πολλά μοντέλα προβολής που υποδεικνύουν πως εξαιτίας των μολύνσεων, όπου αποκτά κανείς ανοσία και εξαιτίας διασταυρούμενης προστασίας από άλλα εμβόλια για άλλους κορωνοϊούς, αν προσθέσει κανείς το εμβόλιο, ακόμη και σε ένα ποσοστό 30% με 40%, αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εκθετική εξάπλωση» σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτηριστικά.

«Ως τα τέλη του 2021 θα έχουμε αρκετές δόσεις που θα έχουμε σχεδόν ξεμπερδέψει, ίσως να «μπούμε» λίγο και στο 2022» συνεχίζει ο Μπίλ Γκέιτς που στην πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, πιστεύει πως η πανδημία μπορεί να έχει λάβει τέλος μέσα στο 2021.

Πόσοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού
Τι γίνεται όμως με τους καχύποπτους πολίτες, αλλά και εκείνους που δεν πείθονται για την κρισιμότητα της κατάστασης; «Χρειαζόμαστε πολίτες που δείχνουν εμπιστοσύνη, που μοιράζονται την οπτική για την επιστήμη πίσω από όσα κάνουμε εδώ, έτσι ώστε να μην βασίζονται σε φήμες» λέει ο Μπιλ Γκέιτς.

Το θετικό με τον νέο κορωνοϊό είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και αν δεν εμβολιαστούν όλοι. «Ευτυχώς, αυτή η ασθένεια δεν είναι ιλαρά, δεν χρειαζόμαστε πάνω από το 90% των ανθρώπων να κάνουν το εμβόλιο. Πιστεύουμε πως ένα ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του εμβολίου θα αρκεί για να σταματήσει την εκθετική ανάπτυξη» εξηγεί ο Μπιλ Γκέιτς.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos