Κορωνοϊός: Ενας 29χρονος αληθινός survivor

06 Οκτωβρίου 2020 12:18

Δύο φορές σε διάστημα λίγων μηνών βρέθηκε αντιμέτωπος με το νέο κορωνοϊό ένας 29χρονος Αμερικανός



Ο Τζόρνταν Τζόσεϊ από τη Τζόρτζια των ΗΠΑ διαγνώστηκε για πρώτη φορά θετικός στον κορωνοϊό τον περασμένο Μάρτιο, σε μια περίοδο που οι Αρχές προσπαθούσαν να επιβάλλουν σ’ ολόκληρη τη χώρα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αν και η αντίδραση τους ήταν κατά γενική ομολογία καθυστερημένη.

Μέχρι τις 18 Μαϊου ο 29χρονος είχε ξεπεράσει τη νόσο και μάλιστα στις 18 του ίδιου μήνα έγινε δωρητής πλάσματος για να λάβει δύο εβδομάδες αργότερα μια επιστολή που επιβεβαίωνε ότι είχε αντισώματα στον κορωνοϊό. Πέραν τούτου υποβλήθηκε και σε ένα τεστ ρινικού επιχρίσματος, που βγήκε αρνητικό. Ο Τζόρνταν ένιωθε να επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του κι έτσι στα τέλη Ιουνίου πήγε να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Νότια Καρολίνα.
Όταν διαγνώστηκε ξανά θετικός στην Covid-19

Ωστόσο, στις 4 Ιουλίου, αισθάνθηκε ξανά συμπτώματα και σε μια νέα εξέταση διαγνώστηκε και πάλι θετικός στην φονική Covid-19, που σαρώνει τις ΗΠΑ και σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη. Επί τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες ο δικηγόρος ήταν βαριά άρρωστος με σοβαρότατα προβλήματα δύσπνοιας.

Αυτή τη φορά τα συμπτώματα ήταν διαφορετικά και πιο ισχυρά, με ανορεξία – λόγω της οποίας έχασε αρκετό βάρος – αλλά και μια πολύ έντονη κόπωση σε βαθμό που οι γιατροί του αναγκάστηκαν να τον υποβάλουν σε εξετάσεις για μονοπυρήνωση. «Δεν μπορούσα καν να ανέβω τις σκάλες ή να κάνω μια βόλτα στη γειτονιά», θυμάται. «Κουραζόμουν και μόνον που μιλούσα. Δεν μπορούσα να ανασάνω. Δεν νομίζω ότι θα τα έβγαζα πέρα τότε σ’ αυτή την τηλεφωνική συνέντευξη», είπε στο CNN. «Ακόμη καταφεύγω σε κορτικοστεροειδή εισπνεόμενα για να αντιμετωπίσω τη δύσπνοια».

Περιστατικό επαναμόλυνσης;
O Τζόρνταν κι ο γιατρός του δεν είναι σίγουροι αν όντως πρόκειται για περιστατικό επαναμόλυνσης πιθανώς στη διάρκεια της επίσκεψής του στους συγγενείς του, ή κατά πόσον δεν είχε καθαρίσει πλήρως ο οργανισμός του από τον κορωνοϊό την πρώτη φορά που μολύνθηκε.

Τα περιστατικά επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι πολύ σπάνια. Σύμφωνα με την δρα Σούζαν Κλάιν, καθηγήτρια στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ορισμένες οικογένειες ιών μπορεί να παραμένουν σε κατάσταση αδράνειας στον οργανισμό μέχρι να επανανεργοποιηθούν, όπως π.χ. ο ιός της ανεμοβλογιάς, που αν πλήξει ανθρώπους στην παιδική τους ηλικία μπορεί να επανεμφανιστεί πολλά χρόνια αργότερα με τη μορφή έρπη ζωστήρα με οδυνηρά εξανθήματα.

Η δράση των αντισωμάτων ίσως δεν διαρκεί πολύ
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσαν τον περασμένο Αύγουστο τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις για διάστημα έως και τριών μηνών, εφόσον δεν εμφανίσουν και πάλι συμπτώματα. Οι οδηγίες δόθηκαν μετά από μια σειρά μελετών, που υπέδειξαν ότι η ανοσία στον κορωνοϊό ίσως να μην είναι μεγάλης διάρκειας.

Όσο για τον ίδιο τον 29χρονο; Δεν κρύβει ότι φοβάται μήπως φθίνουν και πάλι τα νέα αντισώματα που ανέπτυξε ο οργανισμός του τη δεύτερη φορά. Αλλά δεν χάνει την αισιοδοξία του: «Όταν θα κάνω μια ανασκόπηση της χρονιάς θα είμαι εξαιρετικά ευγνώμων γιατί έχω τη ζωή μου και την υγεία μου. Έχω τη δουλειά μου κι ένα σπίτι να μείνω. Και πάρα πολλοί άνθρωποι, που τα έχασαν σχεδόν όλα ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο δεν μπορούν να πουν το ίδιο»…

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos