Γερμανία: Ομολογία αποτυχίας το δεύτερο σκληρό lockdown -Τι πήγε στραβά

14 Δεκεμβρίου 2020 11:50

Τί πήγε στραβά; Ο γερμανικός τύπος επιχειρεί να εντοπίσει τους λόγους που οδηγήθηκε η Γερμανία για δεύτερη φορά σε αυτήν την απόφαση, αν και υπήρχαν από καιρό τα μηνύματα με ρεκόρ νεκρών και νέων κρουσμάτων.

Και το σκληρό lockdown επανέρχεται, ως ανεμένετο. Από την ερχόμενη Τετάρτη η Γερμανία για δεύτερη φορά κατεβάζει εντελώς ταχύτητες στη δημόσια ζωή. Ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων ήταν ασυγκράτητος τελευταία παρά τα μίνι περιοριστικά μέτρα από αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»
Σε ανάλυσή της η διαδικτυακή σελίδα της τηλεοπτικής ειδησεογραφικής εκπομπής Tagesschau του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD υποστηρίζει ότι αυτήν τη φορά το λοκντάουν αποφασίστηκε υπό άλλες συνθήκες. “Δεν είναι μόνο ότι οι συνομιλίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κρατιδίων έγιναν το πρωί της Κυριακής, αλλά ότι ολοκληρώθηκαν εν ριπή οφθαλμού” παρατηρεί ο αρθρογράφος της. “Ούτε πολύωρες επίπονες διαπραγματεύσεις, ούτε δημόσιοι τσακωμοί για αρμοδιότητες ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τα κρατίδια. Ακόμη και οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί πορεύτηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Διαφορετικές απόψεις καταγράφηκαν μόνο για το εάν το σκληρό λοκντάουν θα ίσχυε από σήμερα Δευτέρα, την Τετάρτη ή μετά τα Χριστούγεννα. Τέτοια αλληλεγγύη εμφανίστηκε μόνο στην πρώτη φάση της πανδημίας την άνοιξη, όταν η Γερμανία για πρώτη φορά μπήκε σε σκληρό λοκντάουν. Η κατάσταση είναι σοβαρή”.

Ο Γερμανός αναλυτής περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα σε δεύτερο λοκντάουν. “Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μεσολάβησε ένα ξένοιαστο καλοκαίρι, στο οποίο χάθηκε πολύτιμος χρόνος, εάν το εξετάσουμε εκ των υστέρων” σημειώνει. Το δεύτερο κύμα πανδημίας έμοιαζε μακρινό και δεν εμφάνιζε απειλητικά χαρακτηριστικά. Τώρα όμως ξανάρθε με μεγάλη σφοδρότητα, το μίνι λοκντάουν αποδείχθηκε ανεπαρκέστατο …. υπό αυτήν την έννοια η χθεσινή απόφαση αποτελεί ομολογία αποτυχίας”.

Τι έγινε λάθος

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο κεντρικό της σχόλιο διαπιστώνει συλλογική ευθύνη. “Η πολιτική έκανε λάθη, αλλά και οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν με επιπολαιότητα” σημειώνει. “Τώρα έρχονται Χριστούγεννα, όπως δεν τα έχουμε ζήσει ποτέ έως τώρα, Για πολλούς ανθρώπους, και κυρίως ηλικιωμένους, θα είναι λυπηρό που θα μείνουν μόνοι. Ίσως όμως σε όλα αυτά να κρύβεται και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία, ως καγκελάριος, ως τοπικός πρωθυπουργός ή ως πολίτης να αναλογιστεί κανείς τι είναι το σημαντικό στον αγώνα κατά της πανδημίας, και εάν έκανε πράγματι, ό,τι μπορούσε να κάνει. Η χώρα χρειάζεται να διδαχθεί από τα λάθη της”.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι η πολιτική δεν είχε άλλη επιλογή από τα σκληρά μέτρα λοκντάουν. Και την καλεί λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης να προβληματιστεί μαζί με την επιστήμη για μια πιο ουσιαστική στρατηγική. “Το κλείσιμο είναι απλό, αλλά η χαλάρωση και το άνοιγμα είναι κάθε φορά πιο δύσκολο” σημειώνει ο αρθρογράφος. “Για του χρόνου χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία. Όχι μόνο με γρήγορα τεστ και την ελπίδα για εμβολιασμούς. … Η επισήμανση διακεκριμένου λοιμωξιολόγου ότι εάν η πολιτική αποφασίζει διαφορετικά από την επιστήμη, τότε αγνοεί την επιστήμη, αποτελεί προειδοποίηση ότι πολιτική και επιστήμη πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα σχέση για να αντιμετωπίσουν την πανδημία με διακριτούς ρόλους. Πολιτική και επιστήμη ακολουθούν διαφορετική λογική. Είναι ο λόγος που η πολιτική δεν μπορεί να γίνει αποδέκτης διαταγών”.

Από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα
Στο σχόλιό της η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου διαπιστώνει ότι επανήλθε η λογική στην αντιπαράθεση των τοπικών πρωθυπουργών με την καγκελάριο μετά από καθυστερήσεις και δισταγμούς εβδομάδων, “επειδή κανείς δεν ήθελε να γίνει αγγελιαφόρος κακών ειδήσεων για ένα σκληρό λοκντάουν τα Χριστούγεννα”. Γράφει ο σχολιαστής: “Και τώρα; Όλα καλά; Καθόλου, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Μόνο η πιθανότητα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τον Ιανουάριο θα πέσει σε ένα αντιμετωπίσιμο επίπεδο είναι υψηλή. Οι επιπτώσεις; Κι αυτές είναι λίγο-πολύ σίγουρες. Αλλά με ή χωρίς λοκντάουν, η χώρα, ο κόσμος θα μοιάζει αλλιώς μετά την πανδημία. Πολλά καταστήματα και πολιτιστικοί θεσμοί δεν πρόκειται να επιζήσουν. Αλλά κυρίως πολλοί άνθρωποι. Αυτή η πανδημία είναι μια φυσική καταστροφή. Η επενέργειά της μπορεί να περιοριστεί με το να παραμείνει συσπειρωμένη η κοινωνία, Τί θα λέγατε για ένα ελπιδοφόρο λόγο στους λιανέμπορους, ότι το Πάσχα θα είναι τα νέα Χριστούγεννα;. Αυτοί που τώρα δεν αγοράζουν δώρα, θα μπορούν να αγοράσουν πιο ακριβά για τότε. Στη γιορτή της Ανάστασης και για την οικονομία. Αλλά προς το παρόν μείνετε στο σπίτι, μείνετε υγιείς¨.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos