Δημοσκόπηση-σοκ στις ΗΠΑ: Ενας στους πέντε Αμερικανούς υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο!

07 Ιανουαρίου 2021 17:57

Μπορεί οι εικόνες της εισβολής στον «ναό της αμερικανικής δημοκρατίας», το Καπιτώλιο, να προκάλεσαν δέος στον πλανήτη, αλλά οι δημοσκοπήσεις από τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιο σοκαριστικές.

 

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGoV, το 45% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της εισβολής στο Καπιτώλιο, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Στην ίδια δημοσκόπηση σε δείγμα 1.397 ατόμων ένας στους πέντε Αμερικανούς είδε με θετικό μάχη την πολιορκία του Καπιτωλιου. Μόνον το 52% θεωρεί «εξτρεμιστές» τους οργισμένους διαδηλωτές του Τραμπ και μόνον το 49% εκτιμά ότι συνιστούν απειλή για τη Δημοκρατία. Ο διχασμός της αμερικανικής κοινής γνώμης αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τραγικών εικόνων στο Κογκρέσο, αποτυπώνεται έντονα στη δημοσκόπηση. Το 65% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις είναι αντιδημοκρατικές – άποψη που συμμερίζεται μόνον το 12% των αντιπάλων τους. Στην πραγματικότητα οι Ρεπουμπλικανοί αποδέχονται περισσότερο τον χαρακτηρισμό «πατριώτες» για τον όχλο των οπαδών του Τραμπ, παρά εκείνον των εξτρεμιστών, εγχώριων τρομοκρατών, εγκληματιών ή πολέμιων του πολιτεύματος.

Η ίδια διάσταση απόψεων παρατηρείται και αναφορικά με τις ευθύνες του Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Το 69% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μικρή ή δεν φέρει διόλου ευθύνη σε αντίθεση με το 96% των Δημοκρατικών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων σε ποσοστό 93% βλέπουν στην έφοδο στο Καπιτώλιο μια απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα των ΗΠΑ, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 62% των Ρεπουμπλικανών. Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι κλίνουν περισσότερο προς τη γνώμη των Δημοκρατικών σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, αλλά όχι σε τόσο συντριπτικά ποσοστά.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη βαθιά πόλωση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων στις ΗΠΑ, αφού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αδυνατούν να συμφωνήσουν κατά πόσον εκείνοι που εισέβαλλαν στην έδρα της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων απειλούν με τον τρόπο αυτό τη Δημοκρατία.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos