Νέο σοκ στη Γαλλία: Ο διάσημος ζωγράφος και καλλιτέχνης Κλοντ Λεβέκ κατηγορείται για παιδοφιλία

17 Ιανουαρίου 2021 13:39

Σοκ προκαλεί στον καλλιτεχνικό κόσμο της Γαλλίας η αποκάλυψη ότι ο διάσημος ζωγράφος και καλλιτέχνης Κλοντ Λεβέκ βρίσκεται σε προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, από το 2019, για «βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων». Κάποιοι, ωστόσο, γνώριζαν τα γεγονότα...

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μια καλλιτέχνης -η οποία προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της- ρώτησε μια γκαλερίστα στο Παρίσι γιατί δεν εκθέτει έργα γυναικών. «Δεν έχω γυναίκες καλλιτέχνες, αλλά έχω έναν παιδόφιλο», της απάντησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Σε κάθε περίπτωση, η απάντησή της συνοψίζει το ζήτημα. Δεν το αποκάλυψα ποτέ, αλλά όταν πήγαινα σε εκθέσεις καλλιτεχνών κρατούσα πάντα σφιχτά το χέρι του μικρού μου αγοριού», διηγείται σήμερα η καλλιτέχνης στην Le Monde.

Πρόκειται για το δεύτερο τεράστιο σκάνδαλο παιδοφιλίας, με διάσημους πρωταγωνιστές, που συγκλονίζει τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες. Προηγήθηκε το σκάνδαλο με τον διάσημο αναλυτή και καθηγητή Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο οποίος βίαζε επί σειρά ετών τον 14χρονο γιό της γυναίκας του, από τον πρώτο γάμο της με τον πρώην υπουργό Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο παιδόφιλος διάσημος καλλιτέχνης
«Πως είναι δυνατόν ο Κλοντ Λεβέκ να έκανε τόσο μεγάλη καριέρα, ενώ όλοι το ήξεραν εδώ και πολλά χρόνια; Μα να φτάσει ως την Biennale της Βενετίας; Οργή. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτά τα γεγονότα», έγραψε η διάσημη κριτικός τέχνης Marie Chênel σε ένα Tweet που διάβασαν χιλιάδες άνθρωποι.

 Η ανάρτηση της Marie Chênel συμπυκνώνει το σοκ του κόσμου της τέχνης στη Γαλλία, από τη στιγμή που η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε, στις 10 Ιανουαρίου 2021, την αγωγή που κατέθεσε ο γλύπτης Laurent Faulon εναντίον του καλλιτέχνη Κλοντ Λεβέκ, τον Μάιο 2019, για «βιασμό και κακοποίηση ανηλίκου κάτω των 15 ετών». Ο κ. Faulon, γλύπτης 51 ετών σήμερα, κατήγγειλε ότι ο κ. Λεβέκ τον βίαζε από τα 10 ως τα 17 του χρόνια. Το ενημερωτικό σάιτ Mediapart δημοσίευσε επίσης μια μεγάλη έρευνα, στις 13 Ιανουαρίου, που ενοχοποιεί πλήρως τον Κλοντ Λεβέκ.

Η εισαγγελική έρευνα εναντίον του βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Όλοι ωστόσο έβλεπαν τον Κλοντ Λεβέκ να περιβάλλεται από έφηβα αγόρια σε εκθέσεις και σε δείπνα σε γκαλερί. Κάποιοι είχαν ακούσει τις φήμες. «Ήταν σαν ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι μας, εδώ και τριάντα χρόνια. Όλοι ήξεραν ότι του άρεσε να περιβάλλεται από νεαρά έφηβα αγόρια και αρκετοί είχαν σοβαρές υποψίες για το τι συνέβαινε. Αλλά τι να πεις εναντίον ενός ανθρώπου με τόσο ειδικό βάρος και αύρα όταν τα μόνα στοιχεία είναι οι φήμες και δεν υπάρχουν μαρτυρίες; Επρόκειτο για έναν καλλιτέχνη που σκορπούσε δέος, με απίστευτο έργο», σχολιάζει καλλιτεχνικός παράγοντας που γνώριζε τον Κλοντ Λεβέκ.

Τα νεαρά αγόρια που τον περιέβαλαν, ο Κλοντ Λεβέκ τα παρουσίαζε ως ανιψιούς, βαφτιστήρια, βοηθούς του. Η εμμονή του με τον κόσμο των εφήβων και των παιδιών, η οποία είναι ιδιαίτερα προφανής στο καλλιτεχνικό του έργο, εθεωρείτο «καλλιτεχνική ιδιοφυία».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos