Το Ευρωκοινοβούλιο ενισχύει με 1 δισ. ευρώ τους τελωνειακούς ελέγχους στα κράτη-μέλη

09 Ιουνίου 2021 13:55

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση, μέσω του μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027, με 1 δισ. ευρώ ώστε οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να ενισχυθούν με νέο σύγχρονο εξοπλισμό.

Όπως αναφέρει το κείμενο, το ποσό προορίζεται για την αγορά νέου σύγχρονου εξοπλισμού τελωνειακού ελέγχου, ο οποίος όμως δεν είναι απαραίτητο να περιορίζεται σε αυτό. Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ότι οι αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον εξοπλισμό και για τη διεξαγωγή έρευνας και ελέγχου σε ανθρώπους.

Ο μηχανισμός στήριξης των τελωνειακών ελέγχων εντάσσεται στο πλαίσιο καλύτερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Μάλιστα η κομισιόν θα εξετάσει συγκεκριμένα τί εξοπλισμό χρειάζονται τα κράτη μέλη.

 Ποια η σημασία των τελωνειακών ελέγχων στην ΕΕ;
Με το που περάσουν τις τελωνειακές αρχές ενός κράτους μέλους, τα εμπορεύματα κινούνται ελεύθερα εντός της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο ότι όλα τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα. Οι ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές με τη στενή τους συνεργασία διευκολύνουν το εμπόριο καθώς και την υγεία και ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, σημειώνει το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που επισημαίνεται με ένα τρόπο είναι ότι με ένα ενιαίο και ενισχυμένο πλαίσιο τελωνειακού ελέγχου διαμορφώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το οποίο θα τονώσει την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, τονίζεται ότι πέρα από τον έλεγχο των προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ, οι τελωνειακοί έλεγχοι παίζουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην πρόληψη του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης και λοιπών πολιτιστικών αγαθών.

Ο μηχανισμός για τον εξοπλισμό τελωνειακού ελέγχου θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos